Gårsdagens VG hadde en oversikt over hvilke utesteder som selger de dyreste utepilsene i landet.

Flaaten på Zachariasbryggen og På Folkemunne på Ole Bulls plass kom dårligste ut med en halvliterpris på 73 og 75 kroner.

— Vi visste at det var dyrt her, men så dyrt trodde vi ikke det var. Vi betalte 118 kroner for to glass med 0,4. Vi skulle bare ut og kose oss, og så blir vi omtrent ruinert, sier Hamre til BT.

Samboerparet fra Bjørndalsskogen går ikke så ofte ut, men i går bestemte de seg for å ta seg en tur til by'n og kose seg litt i det varme, fine været. Først utepils på Zachen, så middag på restaurant

— Det er jo veldig fint her. Det er ingen andre steder i sentrum vi sitter skjermet fra trafikken med utsikt mot sjøen på denne måten. Vi har til og med fått tepper å sitte på, men med den prisen blir det med denne ene ølen med den prisen, sier paret.

— Hvorfor tror dere Bergen topper denne oversikten?

— Det er rart. Det burde vel egentlig være Oslo, sier Hamre.

— Kanskje det er fordi Bergen er den fineste byen i landet, forslår Andreassen.

Blir ikke faste gjester

Etter denne erfaringen slår de fast at de ikke har planer om å bli faste gjester på Zachen denne sesongen.

— De har veldig greie servitører her. Alt er bra, bortsett fra prisene, sier Hamre.

— Ja, servitørene er nå jammen nødt til å være greie. En grinebiter hadde ikke fått solgt øl til så stive priser, sier Andreassen.

Christian Hamre er mannen som har solgt dem de dyre utepilsene. Han innrømmer at han lurte litt på hvordan årets nye priser ville bli mottatt.

— Vi har ikke hatt noen voldsomme reaksjoner. Noen har alltid noe å sette fingeren på, men ikke mer enn før, sier servitøren.

Han synes at prisen på ølet er grei, og understreker at det ikke bare er den brune væsken i glasset kundene betaler for.

— Du får ikke bedre utsikt noe sted i sentrum enn her. Folk betaler for service, og for at de har det greit når de går ut. Dette er en rimelig pris når de får sitte ut i sol ved sjøen. Vi har veldig høy husleie her. Det betyr også noe, sier servitør Hamre.

— Hvorfor er Bergen dyrest i oversikten?

— Vanskelig å si, men det handler en del om hvilken pris folk er villig til å akseptere, og hvor høyt eierne tør å satse. Det er jo forretning dette her, sier servitøren.

For å slippe fyll og bråk

Eieren av både Flaaten og På Folkemunne, Per Jørgensen, sier til VG i sakens anledning at de ønsker et voksent publikum og ikke bråk og fyll.

— Det regulerer man med prisene. Noen må jo ligge på pristoppen. Det har vi alltid gjort, sier direktøren for KJS Servering.

Det er Steakers Kroa på Svalbard som med sine 36 kroner for 0,5 liter har den aller billigste utepilsen i landet. Hamre og Andreasen synes naturlig nok at det er i lengste laget å reise for en pils. De må tåle prisene i Bergen når de for en gangs skyld har valgt hjemmepåske.

— Vi er jo litt dumme som betaler så mye, og det er ganske sure penger for en trøtt øl, sier Hamre.

— Den var ikke spesielt smakfull en gang. Jeg lurer på om det er vann i den, sier Andreassen.

PRISSJOKK: Samboerparet Johnny Andreassen og Kirsti Hamre var på Zachen for første gang på minst et år i går. De skulle ut og kose seg med en pils i det varme, fine vårværet, men fikk nærmeste sjokk av de høye ølprisene på utestedet innerst i Vågen. <br/>Foto: HELGE SUNDE