• Middag kan jeg nå lage hjemme, det er ikke det. Men dette er et sosialt samlingspunkt, og maten smaker himmelsk.

Ragnar Presttun (89) benytter seg av middagstilbudet på Arna eldresenter hver uke. Fellestrimmen før maten om torsdagen skjerper appetitten.

— Her er det godt å komme om formiddagene. Vi er mange enslige, vet du, sier Ragnar. Dagens betasuppe faller definitivt i smak.

Rundt seksti gjester har funnet veien til senteret denne apriltorsdagen.

Oppvarmede poteter? Nei takk!

Rundt et bord med utsikt mot vårgress og blomster sitter en munter damegjeng og nyter dagens middag.

— Det er ikke så kjekt å lage mat lenger, når jeg ikke har noen å lage til, sier Lillian Sivertsen.

— Jeg liker å lage mat hjemme selv om jeg er alene, men det er hyggelig med selskap her, sier Målfrid Karlsen.

— Kjempetrivelig! stemmer borddamene i og ler godt.

— Alle vi som sitter her er enmannshusholdninger, forteller Aud Meland.

— Og hvis vi ikke spiser opp, får vi med oss resten hjem, sier Lillian.

Hun spiser ikke akkurat som en kar, som hun selv sier, så det passer fint. Ofte har hun middag til både én og to dager.

Maten på huset er damene strålende fornøyd med. 43 kroner for middag synes de er helt greit. Men ville de kommet dersom maten var oppigjenvarmet og pakket i plast?

— Nei, aldri, svarer de i kor.

— Oppvarmede poteter er det verste jeg vet, grøsser Kate Akselberg.

Ga politikerne inn

— Her blir det aldri noe plastmat! sier daglig leder av eldresenteret, Reidun Bjørnberg.

— De kan ikke styre oss, vi er ikke rent kommunalt.

Men det som kan styres, er pengestøtten.

— Bydelsdirektøren hadde tenkt å kutte den økonomiske bistanden fra 370.000 til 70.000 årlig. Men da tok jeg en runde til politikerne her omkring, og spesielt de med foreldre på aldershjem. Vi får støtte neste år også, konkluderer den energiske lederen.

— Jeg skulle ikke sagt noe dersom senteret var lite besøkt. Men vi har i snitt sekstifem gjester hver gang, sier Reidun.

Blir hentet med buss

Gjestene på Arna eldresenter har heldigvis sine egne middagsvalg. Kjøkkenreform er et fremmedord. Noen har problemer med å komme seg ut, men det er ikke noen heft for det elleve år gamle senteret.

— Vi har egen minibuss som henter de eldre, sier Reidun. Gjestene bare ringer og gir beskjed før klokken ti, så blir de hentet.

— Bussen kjører helt inn i hagen om du vil, ler Aud Meland.

Bussen kjøres av Frivillighetssentralen. Mye av driften på senteret er avhengig av frivillig arbeid. Som damen i hvit strikkejakke som jobbet gratis på kjøkkenet i seks år. Seks år!

— Jeg gjorde alt mulig. Det var veldig kjekt, sier Målfrid Karlsen.

Kjøkkenassistent Anita Aase baker ofte kaker hjemme som hun tar med seg neste dag.

— Potetkakene tar for lang tid å lage her. Og de er populære, smiler Anita.

— Vet du, om Anita skulle tatt ut all overtiden hun har, kunne hun tatt fri et helt år, sier Reidun og gir potetkakebakeren en god klem.

FASTE GJESTER: Ingolf Løtvedt og Kari Dolvik kommer til Arna eldresenter og spiser middag hver uke. Godt selskap og deilig mat. Hjemmelaget! I går stod betasuppe på menyen.
FOTO: KNUT STRAND