— Jo, dette er livet, helt fantastisk og avslappende. Her i seilbåten nyter vi tilværelsen. Vi drar alltid på båtferie sommerstid, og hver sommer må vi selvsagt innom Bergen, forteller Sjur og Merete Dale fra Sogndal. I sin selvbygde 31 fots seilbåt har de sammen med skipshunden Ingo inntatt Bryggen denne helgen.

Etter mange års slit for å få bygd seilbåten "Njord" hjemme i hagen, har båtlivet vært høyt prioritert hver sommer de ti siste årene. Nå er ungene så store at mor og far får båtferien alene. Da kunne selv ikke litt formiddagsregn i går forhindre at årets ukelange tur i seks knops fart blir den reneste drømmeopplevelsen og en vakker forsmak på sølvbryllupet, som er rett rundt hjørnet.

3000 fritidsbåter

Lærerparet fra Sogndal er slett ikke alene om å oppleve Bergen fra båtripen. I løpet av sommeren regner Bergen og Omland Havnevesen med at nesten 3000 fritidsbåter vil legge til kai i innerste del av Vågen.

— Sommeren for to år siden passerte vi 3000 småbåtbesøk i Vågen. I fjor hadde vi 2800 fritidsbåter innom, og i år ser det ut til å bli omtrent like mange, sier assisterende havnekaptein Sven Sjong.

50 båter i går

I går formiddag talte vi et femtitall fritidsbåter langs bryggesiden, Torgutstikkeren og ved Torget fulle av ferieglade mennesker i alle aldre. Side om side ligger de - alt fra rikmannsbåter i millionklassen til enkle farkoster som er så små at grillen henger på utsiden av ripen.

De kommer fra Fosnavåg, Florø, Sogndal, Austevoll, Sørlandet, Tyskland, Danmark, England og mange, mange andre steder. Men gleden over båtlivet forener og skaper kontakt over båtripene uansett alder og nasjonalitet.

Trangt i helgen

I helgen regner assisterende havnekaptein Sven Sjong med at det blir riktig trangt om kaiplassen i Vågen - i alle fall dersom værmeldingene slår til.

— Ja vi håper jo på en fin helg. Værmeldingene ser jo bra ut, sier ekteparet Dale, som ankom Bryggen torsdag og har tenkt å bli liggende til søndag.

— Hva er det som trekker ved båtferie? Helt herlig

— Her kan vi styre livet og tempoet som vi vil.

Vi tar livet som det kommer, stopper der vi har lyst, fisker litt og besøker venner underveis, sier paret fra Sogndal.

— Ønsker vi fred og ro, er det bare å legge oss til et vakkert sted ute i distriktet. Vil vi å treffe folk, er jo Vågen her i Bergen ypperlig. Her møter vi båtfolk fra hele kysten og halve Europa. Det er utrolig lett å komme i kontakt med folk, og vi opplever stadig nye mennesker og steder. Dessuten holder vi jo ikke mer enn seks knop enten vi går for seil eller motor. Å farte sjøveien og studere livet og frodigheten på land, er bare helt herlig, mener Merete og Sjur Dale.

Turister og kultur

I år er både Gulen og Solund planlagte stoppesteder i tillegg til Bergen. Og de dagene Sjur og Merete Dale holder til i Vågen, tar de også med seg mange av storbyens tilbud.

— Ja, da er vi turister, og har blant annet opplevd Fløien i strålende sol. Dessuten går vi i butikker, på kino og tar med oss de kulturtilbudene vi kan, legger de til.

ALDRI SUR PÅ TUR: En regnfull formiddag legger ikke noen demper på båtlivet. Sjur Dale henter presenningen frem, mens fru Merete overvåker det hele fra luken foran i den selvbygde seilbåten "Njord".
FOTO: JAN M: LILLEBØ