Høytrykket som ligger øst for oss holder lavtrykket unna noen dager til. Men når fredagen kommer og høstferien starter, legger et lavtrykk sin våte hånd over Vestlandet.

— Det blir en del nedbør fra fredag av, sier vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga for Vestlandet, Tone Christin Thaule.

Litt kaldere

Temperaturen har mandag vært oppe i seksten plussgrader.

— Det vil nok fortsette omtrent som nå frem mot helgen, så litt ned på fredag, og litt opp igjen på lørdag. Men det blir nok ikke så varmt som i dag, sier Thaule.

Hun anslår at temperaturen vil ligge mellom 13 og 15 grader den første helgen i høstferien.

For de som planlegger en å flytte ferieturen opp i høyden, skal det ifølge Thaule være snøfritt.

— Det ser ut til at det er plussgrader også i høyfjellet. Kanskje ikke på de aller høyeste toppene, men der folk kjører i alle fall, sier Thaule.

I Sogn og Fjordane kan det bli minusgrader på nettene når man kommer opp i høyden, opplyser meteorologen.

Vind og regn

Også «trivselsfylket» får lide under lavtrykket som skal skylle over Vestlandet. Det vil komme en god del vind fra sør, og det blir nok kuling på kysten og kanskje i fjellet, mener meteorologen.

— Det har en tendens til å blåse en del før nedbøren kommer inn. Så vi kan vente oss både vind og nedbør, sier Thaule.

Ifølge YR var Svelgen i Sogn og Fjordane Norges tredje våteste søndag. Men minusgradene er foreløpig forbeholdt den nordlige delen av landet.

September har for øvrig holdt seg rett over normalen, selv om måneden ikke har slått noen rekorder.

Temperaturen har i snitt ligget 1,3 grader over normalen, noe som har gitt en gjennomsnittlig døgntemperatur på 12,5 grader. Det har også regnet mindre enn normalt. September er vanligvis årets våteste måned, med i gjennomsnitt 283,0 mm nedbør. Hittil i september har det vært 220,2 mm nedbør. Den varmeste dagen i Bergen i september var 5. september med 20.3 grader, mens den laveste temperaturen ble målt fredag. Da stoppet gradestokken på 3,9 grader.