— Jeg har bedt ham på Festspill 23. mai og gir meg ikke før han takker ja, kurrer Trude Drevland og smiler forførende til Fabian Stang, Høyres ordførerkandidat i Oslo.

Bergen har ingenting å frykte fra hovedstaden - og vise versa - hvis bare Høyre vinner valget begge steder, lover de to.

- Hvorfor er det viktig for Høyre å beholde makten i Oslo og Bergen?

Stang: Det er viktig fordi de to største byene kan bli utstillingsvindu for Høyres politikk. Vi er store nok til å prøve ut partiets fanesaker, slik som valgfrihet i omsorgstjenestene.

Drevland: Det var slett ikke dekket med linservietter da vi overtok i Bergen for fire år siden. Nå har vi orden på økonomien og så mye igjen å utrette.

**- Er det prestisje knyttet til å styre i Oslo?

Stang:** For oss kunne Ap gjerne styrt - hadde de bare gjort det med vår politikk.

**- Både Oslo og Bergen har byparlamentarisme, noe som betyr at ordføreren har mindre politisk og mer symbolsk makt. Hva slags ordførere vil dere være?

Drevland:** Herman (Friele) har revitalisert ordførerrollen - kanskje også på landsplan. Å ta over etter ham blir tøft, men jeg vil utrolig gjerne. Om ordføreren ikke har så mye formell makt, ligger det mye makt også i tilstedeværelse. Makten til å la omverden få øye på grupper av mennesker som ellers forblir usynlige.

Stang: Muligheten til å fokusere på urettferdighet er også makt, om det ikke er makt i tradisjonell forstand.

**- Ordet Frp har knapt vært å høre på dette landsmøtet. Alt har handlet om å hamre løs på de rød-grønne. Hvordan skal Høyre i valgkampen markere forskjell til Frp?

Drevland:** Når vi ikke snakker om Frp, er det fordi valgkampen handler om de tydelige skillelinjene. Mitt budskap vil være at bare et sterkt Høyre sikrer et borgerlig styre i Bergen. Så får valgresultatet avgjøre hvordan vi organiserer oss. Akkurat det er noe jeg overlater til Monica (Mæland, byrådslederkandidat) å styre med.

Stang: Vi skal bare ta tilbake stemmene som Frp har lånt.

**- I Oslo sitter Høyre i byråd med Frp, mens KrF og Venstre er støtteparti. Er det en løsning du vil anbefale Høyre i Bergen?

Stang:** Vi har tre venner, Frp, KrF og Venstre, og skulle gjerne invitert alle på middag samtidig. Problemet er at de ikke går så godt sammen til dessert. I Oslo har vi gode erfaringer fra byrådssamarbeid med Frp. Partiet blir ansvarliggjort og har droppet deler av sin innvandringspolitikk.

Drevland: Vi er et utmerket samarbeid med KrF og Venstre. Er du godt gift, vil jeg regne det som udannet å lete etter nye å være sammen med.

**- Det renner skuespillerblod i årene til dere begge. (Stangs mor heter Wenche Foss og Drevlands bror Lars Andreas Larssen.) Hva betyr det for hvordan dere fyller politikerrollen?

Drevland:** Du kan ikke spille en rolle som politiker, da blir du fort gjennomskuet. Du må være deg selv. Hvis vi har lært noe av Wenche og Lars Andreas, så må det være kunsten å snakke med folk.

Stang: Vi har vært kloke begge to og latt være å gå til scenen. Det er en bransje du ikke bør gå inn hvis ikke du er den beste.

**- Hvilke saker skal Høyre vinne valget på?

Drevland:** Jeg har ambisjoner og hjerte for Bergen. For øvrig går jeg til valg på Høyres program. Hvilke saker som er viktige? La meg si det slik: La de nye rådhusenes tid være forbi. Først må vi løse primæroppgavene.

Stang: Ukorrekt å si, men jeg tror at personfokus på meg vil gjøre flere interessert i politikk. Det blir min rolle i valgkampen.