Tre menn i midten av 20-årene må møte i retten mandag. De er tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. I juli i fjor angrep de en mann ved at de slo ham med knyttede never i hodet og sparket ham i kroppen. Noen måneder senere ble det funnet våpen hjemme hos to av de tre tiltalte. Politiet fant en dobbeltløpet hagle, ammunisjon og fenghetter hos mennene som alle er tilknyttet det nynazistiske miljøet i Bergen.

— Det er bekymringsfullt at man finner våpen hjemme hos personer tilknyttet et slikt miljø, sier Steinar K. Karlsen som er leder for Politiets sikkerhetstjeneste. Han presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Selv om politiet har god oversikt over det nynazistiske miljøet i Hordaland, har de aldri full kontroll over ekstremistene.

— Vi kan aldri utelukke voldelige handlinger for det høyreekstremistiske miljøet. Holmlia-drapet kunne også ha skjedd i Bergen, sier Karlsen. De tre tiltalte har flere ganger tidligere blitt domfelt for rasistisk motivert vold.

Voldsepisoden de nå er tiltalt for er derimot ikke rasistisk rettet. Rettssaken mot de tre starter mandag i Bergen tingrett.