Ved flere anledninger har personer tilknyttet den høyreekstreme organisasjonen Nordfront hengt opp propagandaplakater på ulike skoler i Bergens-området.

— Ved to anledninger før jul fant vi disse plakatene hengt opp rundt omkring i skolegården. Det ser ut til at det er en gjeng her ute som holder på med dette, sier rektor Inge Lise Thorstensen ved Olsvikåsen videregående skole.

Ifølge rektoren har de nynazistiske aktivistene hengt opp plakatene mens skolen var tom om natten.

Elevene som oppdaget plakatene, reagerte veldig sterkt

- Det er skummelt

Elevene og skoleledelsen syntes plakatenes innhold var så ubehagelig at de valgte å gå til politiet.

— Vi er jo en multikulturell skole. At en nynazistisk organisasjon verver svake sjeler her vi området, syns vi er veldig skummelt, sier Thorstensen.

Den høyreekstreme organisasjonen Nordfront har i flere måneder forsøkt å verve medlemmer i Bergen og flere andre større byer i Norge.

Som NRK meldte i går, fant flere personer i Olsvik løpesedler fra den høyreekstreme organisasjonen i postkassene sine, da de kom hjem fra jobb mandag ettermiddag.

Mistet elev på Utøya

Medlemmer av organisasjonen har også hengt opp plakater på Askøy videregående skole. En av skolens elever ble drept under massakren på Utøya 22. juli, mens ytterligere to slapp fra terrorangrepet med livet i behold.

Derfor tok flere elever plakatopphengingen ekstra ille opp.

— Elevene som oppdaget plakatene, reagerte veldig sterkt. Jeg og driftslederen sprang og rev de ned med en gang vi hørte om det, sier Hiller.

Kjent nynazist står bak

Hensikten med plakatene og løpesedlene som ble delt ut i Olsvik mandag ettermiddag, er å få interesserte til å besøke organisasjonens nettsider. Her skriver organisasjonen at de kjemper for et nasjonalsosialistisk og Norden.

Nordfront skriver om sine aksjoner i Bergen i blogginnlegg de omtaler som «kamprapporter fra Bergen».

Den siste «kamprapporten» melder at 240 løpesedler ble lagt i postkasser i Olsvik 12. februar, og at aksjonen forløp uten problemer.

Organisasjonens domene er registrert på Klas Lund fra Sverige. Han er en kjent nynazist, og er tidligere er dømt og fengslet for drap, overfall, ran og mishandling.

To personer i avhør

Tore Salvesen, politistasjonssjef ved Bergen Vest politistasjon, sier at politiet tok to personer inn til avhør angående plakatene på seinhøsten i fjor.

— To menn i 20-årene var inne til avhør, men innholdet på plakatene var ikke hovedtema. Dette har vi etterforsket som skadeverk, sier han.

Ifølge Salvesen har politiet ikke foretatt seg noe rundt løpesedlene som ble delt ut i starten av uken.

— Vi har ennå ikke sett selve løpesedlene. Om innholdet på disse er straffbart eller ikke, er noe vi må vurdere, sier han.

Politiinspektøren sier politiet holder øye med denne typen ekstreme organisasjoner.

— Vi følger med på miljøer som kan være en fare for sikkerheten til publikum. Politiet stiller seg aldri likegyldig til denne typen aktiviteter, sier han.

PDF_20120215153633.jpg