• Hvis dere ikke passer dere, blir dere en del av de røde lissene, skal nynazisten ha sagt til BA-journalistens samboer. Røde lisser i bootsen er et tegn på at man har begått drap.

— Svært ubehagelig, sier journalisten i Bergensavisen. Han ser trusselen i sammenheng med at han har skrevet en rekke kritiske artikler om nynazistmiljøet i Norge.

Piggsveis og bombejakke

Trusselen ble avlevert da journalistens samboer var på Fotballpuben fredag i forrige uke. Selv var han et annet sted. Da hun skulle på toalettet, ble hun stoppet av en mann i slutten av 20-årene. Mannen hadde piggkort hår, sort «bombejakke» og mørke dongeribukser med oppbrett og seler. Klær som gir klare hentydninger til hvor han har sin tilhørighet.

— Er det du som er NN (samboerens navn. red.anm.)? spurte mannen.

— Ja, svarte hun.

— Jeg har en beskjed fra NN (nynazist. red.anm.). Hvis dere ikke passer dere, blir dere en del av de røde lissene, skal han så ha sagt.

- Direkte smålig

Det er BA-journalisten som forteller dette til BT. Selv var han et annet sted da dette skjedde. Han forteller at samboeren ble svært redd av episoden. Av hensyn til henne ønsker han ikke navnet sitt offentliggjort.

Journalisten har flere ganger tidligere fått slengbemerkninger fra folk i miljøet.

— Jeg har også fått beskjed om at jeg sto på en liste over folk som skulle tas. Hva det betyr, vet jeg ikke

Men han har aldri fått en så direkte trussel om vold som dette. Begrepet røde lisser er nemlig et kjent symbol. Den som bruker slike lisser, skryter av at han har begått drap.

— Jeg kan forstå at ikke alle er enig eller liker alt vi skriver. BA har jo navngitt og avbildet flere personer i nynazistmiljøet. De opplever det sikkert som provoserende og urettferdig. Men derfra til å true en journalist er et langt skritt. At de i tillegg truer min samboer, som ikke har noe med dette å gjøre, er direkte smålig.

-Påvirker ikke dekningen

Han legger ikke skjul på at trusselen har påvirket hans daglige liv. Når han går ute, kikker han seg stadig over skulderen. Forbipasserende blir hyppig gransket for om de kan være fra dette miljøet.

— Flere av disse personene er jo dømt for vold og våpenbesittelse. At det er en gruppe som står bak trusselen, og ikke en enkeltperson, gjør det vanskeligere å finne ut av også, sier han.

Journalisten sier at trusselen ikke får noen konsekvenser for avisens dekning av det høyreekstreme miljøet. Selv har han nå et annet arbeidsfelt enn tidligere.

— Men jeg vegrer meg ikke mot å skrive om dem.

Trusselen er anmeldt. - Jeg er glad for at politiet tar det såpass alvorlig.

FAKSIMILE: 14. august i fjor skrev BA om at Politiets sikkerhetstjeneste (PS) fryktet hevn etter at noen nynazister ble angrepet på vei ut av tinghuset. Samme uken begynte rettssaken mot tre menn i det høyreekstreme miljøet i Bergen som var tiltalt for særdeles skjerpende vold, oppbevaring av våpen, skadeverk og trusler.