• Jeg ville ordne opp uten hjelp fra politiet. Han skulle få skikkelig juling, sa den kjente nynazisten i Bergen tingrett.

I dag befant den høyreekstreme 23-åringen seg i en for ham uvant rolle — som fornærmet i en voldssak. På tiltalebenken satt en 24 år gammel antirasist, som ifølge påtalemakten skal ha slått nynazisten med et rullebrett.

— Jeg sto med ryggen, så smalt det. Han smokket til meg i bakhodet, sa nynazisten.

Tatovert bakhode

23-åringen betegnes som sentral i det voldelige, høyreekstreme miljøet i Bergen. Han entret rettssalen med snauklipt skalle og tatoveringer på knoker og i bakhodet.

23-åringen gjorde det klart at han ga blaffen i rettsprosessen. Hadde det vært opp til ham, ville den tiltalte antirasisten fått sin straff i en mørk bakgate.

— Jeg ville verken anmelde ham eller la meg avhøre av politiet. Jeg var klar for å gjøre opp på eget vis. Han skulle få skikkelig juling, sa nynazisten.

Antirasistens forsvarer, advokat Ole Petter Hoff, reagerer på uttalelsen.

— Det viser en skremmende holdning. Opptredenen i rettssalen svekker dessuten troverdigheten hans.

Rasistisk bemerkning

Det var den 13. august 2002 nynazister og venstreradikale braket sammen i et skikkelig møljeslagsmål utenfor tinghuset.

Antirasisten og hans 19 år gamle kjæreste nektet begge straffskyld da rettssaken mot dem startet i dag.

— Jeg ble angrepet. Han kalte meg en «pakistanerkuk» og skubbet meg. Slaget med rullebrettet var en impulshandling, sa den 24 år gamle antirasisten.

Han avviste at slagsmålet var planlagt.

— Noen venninner hadde vitnet mot nynazistene. Jeg og flere andre møtte bare opp for å beskytte dem da etter rettssaken.

«Han lyger. Han lyger»

En tjenestemann fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) var vitne til at slagsmålet brøt ut. Han spanet på kamphanene fra en blomsterbutikk i Veiten, og grep inn da han fryktet at noen skulle komme alvorlig til skade.

— For meg virket det som en av nynazistene ble sparket mens han lå nede, sa politimannen.

24-åringen og kjæresten hans er begge tiltalt for å ha utøvet vold mot politibetjenten. De nektet begge straffskyld, og sa de trodde mannen som grep inn var en av nazistene.

— Jeg var redd og ante ikke at han var politi, sa 19-åringen.

Hun reagerte sterkt på politimannens beskyldninger om at hun plasserte en knyttneve i kjeven hans.

— Han lyger. Han lyger, sa 19-åringen gråtkvalt til sin forsvarer.

SKREMMENDE: Den kjente nynazisten havnet i slagsmål med en antirasist, men ville ikke anmelde saken. I stedet ville han gi antirasisten «skikkelig juling». - Skremmende holdninger, sier forsvarer Ole Petter Hoff. FOTO: TOR HØVIK