På slutten av 90-tallet var 26-åringen er kjent skikkelse i det høyreekstreme miljøet i Bergen. Han er tidligere dømt for rasistisk motiverte voldshandlinger, og skapte blant annet furore i Bergen da han helte fem liter bensin over inngangen til den venstreradikale samlingsstedet Kafé Kafaan i år 2000.

Dumpet på sjøen

De siste årene har det vært stille rundt 26-åringen. Han har lenge hevdet at han har brutt med det nynazist-miljøet. Derfor vakte det oppsikt da politiet mente de klarte å nagle ham til nok en rasistisk motivert voldshandling fra høsten 2004.

En nigeriansk pirattaxisjåfør plukket opp tre karer på Nøstet lørdag 20. november 2004. Da de kom til Sartor senter på Sotra skal de tre ha tatt kvelertak på sjåføren og lempet ham ut av bilen, og kjørt av gårde. Alle spor stoppet på et avsidesliggende kjerrevei på vestsiden av Sotra, der politiet fikk melding om noen mistenkelige hjulspor som stoppet rett før sjøkanten.

Senere fant dykkere nigerianerens bil på bunnen av sjøen. Politiet sikret seg også spor på stedet, blant annet blodspor i snøen. Overraskelsen ble stor for politiet da de sendte blodprøvene til analyse og fikk treff på den 26 år gamle tidligere aktive nynazisten i DNA-registeret.

Mannen ble siktet for det brutale drosjeranet i fjor vår, men politiet har hatt store problemer med å få tak i 26-åringen. Han ble ved en tilfeldighet oppdaget på Lost Weekend-festivalen i fjor sommer, der politiet var på vakt. Også tidligere i år har politiet truffet 26-åringen ved en tilfeldighet.

26-åringen nekter konsekvent å ha noe med taxiranet å gjøre til tross for at DNA-profilen nagler ham til blodsporene på Sotra.

Rømt til England

Politijurist Bjarte Aarlie sier til bt.no at de nå ikke får tak i 26-åringen.

– Vi tror han er i England. Vi har snakket med ham på telefon, men han nekter å forklare seg og nekter for at han i det hele tatt har noe som helst å gjøre med drosjeranet, sier Aarlie.

– Hva gjør dere for å pågripe ham?

Foreløpig har vi lagt saken på vent, men siktelsen mot ham blir opprettholdt. Han har åpenbart et forklaringsproblem når det gjelder blodsporene, sier Aarlie.

– Tror dere overfallet er rasistisk motivert?

– Han har en interessant bakgrunn, for å si det slik. Likevel er mannen som ble truet sparsommelig med opplysninger etter overfallet. Dermed kan det bli vanskelig med en siktelse som omfatter også rasistisk motivert vold, sier Bjarte Aarlie til bt.no

Ifølge politiet er ikke saken stor nok til at de vil bruke ressurser på å få 26-åringen pågrepet i England.

– Det vil koste mer enn det smaker. Vi står likvel klare til å pågripe ham med en gang han kommer tilbake til Norge, sier Aarlie til bt.no.

Monitor