• Vi forsto at kjeven i alle fall ikke hadde sittet på en bikkje.

GARD STEIRO

PÅL ANDREAS MÆLAND

31-åringens historie er nesten for vanvittig til å være sann. Den nylagte plenen hans i Loddefjord kan nemlig være full av menneskebein. Så langt har han funnet tre knokler, blant annet en underkjeve.

— Folk tror jeg skrøner når jeg forteller hva som har skjedd. Noen synes det er ekkelt, men selv har jeg ingen problemer med å glise av det hele, sier Knapstad.

Bestilte jord

Onsdag i forrige uke mottok Knapstad et lass med 13 tonn jord fra Fana Stein AS. Planen var å så nye plen nedenfor eneboligen i Øvre Krabbedalen.

— Jorden kom på et lasteplan, og ble løftet opp på tomten med en grabb. Jeg merket ingenting før jeg begynte å kjøre den utover med trillebår.

Plutselig fikk Knapstad øye på et cirka 25 centimeter langt bein i jordhaugen.

— Jeg trodde først det stammet fra et dyr, så jeg brydde meg ikke om å ta vare på det, kastet det bare bort i skråningen nedenfor plenen.

Senere på dagen gjorde imidlertid 31-åringen et funn som satte en støkk i ham. Midt inne i jordlasset fant han nemlig et kjevebein med flere tenner.

— Jeg børstet støv av det. Fortennene manglet, men resten var helt kritthvite, uten en eneste fylling.

Tilkalte politi

Knapstad kjente på sin egen kjeve, talte tenner, og gikk bort til en nabo som har greie på dyr.

— Vi forsto at kjeven i alle fall ikke hadde sittet på en bikkje. Den måtte stamme fra et menneske.

Knapstad valgte å varsle politiet, og etter få timer var politibetjenter fra Laksevåg lensmannskontor på plass for å undersøke funnet.

— Politifolkene kom med plasthansker og slike bevisposer. De sa de aldri hadde vært ute for noe liknende.

31-åringen har ingen formening om hvordan knoklene har havnet i hans jord.

— Det er jo bare helt utrolig. Jorden inneholder 30 prosent skjellsand, og skal visstnok være silt. Min teori er at dette må være gamle bein. Kanskje stammer de fra en gravplass?

Fant nytt bein

Politiet var ifølge Knapstad usikre på hva de skulle gjøre med plenen hans.

— Vaktsjefen ga beskjed om at alt arbeid måtte opphøre til de hadde oppklart saken. Politiet truet en stund med å grave opp hele plenen. Den ideen likte jeg dårlig. Det dreier seg jo om 150 kvadratmeter, og det var et fryktelig slit å kjøre jorden utover.

— Frykter du at det kan ligge flere bein i hagen din?

— Nei. Jeg tror jeg fikk med meg det meste, sier Knapstad først, men så begynner han å lete rundt på tomten sin, og med Bergens Tidende som øyenvitner trekker han frem en ny knokkel.

— Hmm. Dette har jeg ikke lagt merke til før, sier han, og studerer den brune beinresten.

— Jeg får vel ta meg en tur innom lensmannskontoret i morgen.

LIK I LASTEN: Sverre Knapstad kan ha hagen full av menneskebein. I forrige uke fant han blant annet en underkjeve i jordlasset fra Fana Stein AS, og mens Bergens Tidende var på besøk, dukket enda en knokkel opp.

UNDERSØKES: Underkjeven undersøkes nå av en professor i oralpatologi. Politiet sjekker den opp mot lister over savnede personer. FOTO: PRIVAT

SISTE FUNN: Denne knokkelen dukket opp mens BT var til stede. Det er det tredje funnet Sverre Knapstad gjør i sin egen hage.