• 64 menn og to kvinner er for tiden på politiets A-liste over vinningskriminelle. 40 er på frifot akkurat nå.
  • Politiet regner at 15 av de mest aktive, står for en tredjedel av alle forbrytelser i Hordaland.

— Hmm. Skal vi begynne på siktelsen da, sier tingrettsdommer Fredrik Nøss.

Fremfor ham sitter en 29 år gammel mann med nakken bøyd over et anklageskrift på ti punkter. Alle seks sidene skal leses opp i denne fengslingen. Det tar 17 minutter. Her er høytlesning av trusler om lemmer som skal kuttes og folk som skal likvideres. Taxisjåfører som er blitt rundlurt, misbruk av flere stjålne minibankkort, stjeling av biler og stjeling av bensin.

Bergenspolitiet i bunn

29-åringen er ny på politiets gjengangerliste, den såkalte A-listen. Han har bare to dommer på seg fra før, men skal den siste tiden vært så kriminelt aktiv, at politiet forrige uke innlemmet ham i selskapet med de personene i Bergen politiet mener er de mest aktive vinningskriminelle.

Gjengangerliste ble skapt for elleve år siden da Hordaland politidistrikt hadde landets dårligste oppklaringsprosent på vinningskriminalitet. Det ble satt sammen en gruppe som kunne ta skammen over jumboplassen vekk fra politidistriktet. Løsningen ble en kartlegging av distriktets notoriske kjeltringer. I løpet av få år steg oppklaringsprosenten på vinningsforbrytelser fra 15 til 22 prosent.

— Da vi begynte hadde vi 30 navn. I dag har vi 66 personer som står på vår A-liste, sier Geir Lussand, leder for gjengangeravsnittet.

I tillegg til A-listen har politiet også en B-liste som til sammen består av 225 personer.

— Vi regner med at fem prosent av dem som står på de to listene, står for en tredjedel av all kriminalitet som begås i distriktet, sier Lussand.

Det betyr at en gruppe på 10-15 personer står for en tredjedel av all kriminalitet som begås i Hordaland.

Tatt etter en halvtime

— Vi har ikke ressurser til å fotfølge dem, men prøver alltid å være noenlunde orientert om hvor de befinner seg, sier Lussand.

Et eksempel, som også er politiets pågripelsesrekord, var da en av toppene på A-listen, lå på sykehus. Da det nærmet seg utskriving, ventet politiet på utsiden for å følge med hvor han gikk. Mannen gikk ut av dørene og inn i en forretning, der han begynte å stjele. Mannen ble pågrepet, etter en halvtime i frihet.

— Dersom det er i vår interesse kan vi følge etter folk på denne måten, sier Lussand og forklarer hva som er politiets hovedfilosofi bak gjengangerprosjektet:

— Mistenker vi dem for et nytt straffbart forhold, gjelder det å ta dem så kjapt som mulig, og få dem dømt og slik stoppe dem fra muligheten til å begå flere forbrytelser. Det er på denne måten vi ser for oss at vi kan få ned antallet anmeldelser, sier Lussand.

Politiet har ingen problemer med å gå i retten med kun et straffbart forhold, dersom en av gjengangerne er i aksjon.

For noen år siden var det en mann som stjal en veske på legevakten. Fire timer senere sto han i Bergen tingrett, ble domfelt og varetektsfengslet i samme rettsmøte.

— Når vi gjør slikt ser vi for oss at vi sparer samfunnet fra forbrytelser i den perioden den kriminelle sitter inne, sier Lussand.

Samme ansikter år etter år

For tiden er det rundt 40 personer fra A-listen som er på frifot. Det er ti personer mer enn det som er vanlig.

— Vi er på tå hev, men har ikke merket noe spesielt på sakstilfanget foreløpig, men er ganske spent på hvilken utvikling vi får på kriminalitetsfronten utover høsten, sier Lussand.

Han mener de viktigste fruktene av politiets gjengangerarbeid i løpet av de elleve årene de har holdt på, er at antallet anmeldelser og boliginnbrudd har gått ned. I 1997 var det 5904 grove tyverier i Hordaland, mens det i 2005 hadde sunket til 3055.

— Vi mener arbeidet vårt har hatt stor betydning for samfunnet. Det som er frustrerende å se, er at mange av dem som var på listen for elleve år siden, er der den dag i dag. De er slitsomt å se de samme ansiktene år etter år, sier Lussand.

- Ønsker å hjelpe

— Hva synes du om den hjelpen samfunnet gir de gjengangerkriminelle?

— Den kunne sikkert vært bedre. Men dette er et vanskelig fagfelt, som det ikke finnes lette svar på, sier Lussand.

Samtidig som Lussand sier politiet slår hardt ned på de gjengangerkriminelle, ønsker han ikke å fremstille det som om politiet kun er opptatt av å forfølge dem.

— I mange situasjoner har noen av personene på listen, så svakt nettverk at det er vi politifolk som står dem nærmest. Det er mange eksempler på at de ringer oss for å hente dem til ulike offentlige kontorer. Det hender også at vi stiller opp i banken og bekrefter identiteten på dem. Vi ønsker å hjelpe, sier Lussand.

Tilbake på gangen i Bergen tingrett sitter politiets nyeste tilskudd på A-listen. Han venter på dommerens avgjørelse.

— Hva tenker du om at du er ny på politiets A-liste?

— Jeg må vel gratuleres, spøker 29-åringen før han sier:

— Jeg hadde vel heller trengt hjelp.

_BT I MORGEN:

Han er den klassiske gjengangskriminelle og har sonet 19 dommer._

Bjørn Erik Larsen