Nyfødtfotografering finner gjerne sted før barnet er 14 dager gammelt. Først venter man til barnet sovner i fanget til mor, før barnet plasseres der hvor bildene skal tas og det knipses i vei.

En typisk nyfødtfotografering tar gjerne to til tre timer, og interessen blant nybakte foreldre har eksplodert det siste året.

Først ut

Fotograf Kate-Monica Myrmellom sier hun var en av de første som begynte med nyfødtfotografering i Bergen.

- Men jeg ser det kommer flere og flere, sier hun.

Myrmellom mener det er finere å ta babybilder med rekvisita som korger, vekter og trau, enn uten.

- Det er jo nettopp med hjelp av flotte rekvisita man kan ta bilder av de små. De ligger jo bare der. Nå kan vi få flotte portretter hvor man faktisk ser barnet, sier hun.

Fotografen er ikke en stor tilhenger av nyfødtbilder tatt på klinikken.

- I dag har vi muligheten til å gjøre noe mer ut av det, sier hun.

Hun medgir at det ikke er helt vanlig å plassere babyer i gamle sinkbøtter med tepper og pledd.

- Det er ikke den eneste måten å fotografere nyfødte på, men det er den beste. Vi får babyen frem på en helt annen måte. Det er kun fantasien som setter grenser. Hvem kan ikke like flotte bilder av en sovende baby, spør hun.

Utenlandsk trend

Elin Andersen har fotostudio i Åsane, og sier hun får inn fler og fler nybakte foreldre som ønsker å ta bilder av sine nyfødte.

- Det som er forskjellen i år er at man går tidligere til fotografen med sine nyfødte. Før var de gjerne seks til ti uker gamle, nå er de yngre enn 14 dager, sier hun.

I september hadde hun kampanje på nyfødtfotografering, og responsen var stor.

- Det er for å lage annerledes og mer spesielle bilder. De er nakne og små. Når vi gjør det på denne måten har vi muligheten til å vise bare det vi vil, og ikke nødvendigvis alt, sier hun.

- Noen reagerer på at babyene ser ut som de er litt klemt sammen på denne typen bilder, men de kommer jo fra liten plass i magen og liker best å ha det tett og trangt, fortsetter hun.

Kjøper rekvisita fra USA

Janneche Strønen forteller at inspirasjonen til nyfødtfotografering opprinnelig kommer fra utlandet. Damen som er kjent for å ha startet trenden er Anne Geddes.

- Denne måten å fotografere på heller mer mot en kunstnerisk uttrykksform, mener hun.

Strønen forteller at hun kjøper mesteparten av utstyret hun bruker i studioet sitt i Fana fra USA.

- Det er ting som små dukkesenger, korger, kasser, tepper, små skjørt og luer og hårband. Jeg kjøper det på nett og får det tilsendt, sier hun.

- Motvekt til samfunnet vi lever i

Trendforsker Njål Berge mener det at foreldre gjør mye utav barnebildene sine er en naturlig utvikling.

- Jeg tror ikke vi vil se noe mindre av dette i tiden fremover. Det at man tar disse bildene tror jeg representerer noe nært, varmt og trygt i et samfunn som er i ferd med å bli alt annet enn det, sier han.

Berge mener også det kan ha sammenheng med at man nå velger å få barn, fremfor å bare få dem.

- Det er den desidert største beslutningen folk tar, å få barn. Derfor blir dette minnet om når barnet blir født så viktig, mener han.

Forsker og sosialantropolog Mari Rysst mener denne typen fotografering er et motefenomen.

- Noen har begynt med det og så følger mange på, sier hun.

- Alle foreldre er jo veldig stolte, da er det stas å vise frem verdens vakreste barn, fortsetter hun.