— Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar under en pressekonferanse torsdag.

— Jeg vet ikke av hvem. Ansar al-Islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa Krekar, som tidligere ledet geriljaorganisasjonen Ansar al-Islam.

Pressekonferansen ble holdt i det internasjonale pressesenteret i Oslo, og norsk presse fikk ikke slippe inn, melder TV 2. Krekar vil ikke lenger snakke med norske journalister.

— Jeg har tre fiender: Høyresiden hos de norske styresmaktene, norsk etterretning og norsk media, sa Krekar.

- Oppfordrer til å drepe amerikanere

Mulla Krekar hevdet også at han hver dag råder folk han har kontakt med på telefon eller via internett til at det er deres rett å drepe amerikanere i Irak. Han viste også til en konkret samtale med en person som ville begå selvmord for å drepe amerikanere i Mosul.

- Hva sa du da?

— Jeg sa at det er din plikt å gjøre det. Og han gjorde det i Mosul. Han drepte folk i Mosul, svarte Krekar.

Tidligere kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) instruerte Utlendingsnemnda om at vedtaket om å utvise Krekar skulle opprettholdes.

— Det er ikke sånn at mulla Krekar kan true seg til å bli i Norge. Han har kommet med lignende uttalelser om represalier mot Norge før, og jeg mener det er veldig viktig at norske myndigheter står fast på en ting: Han skal ut av Norge med en gang det er mulig å gjøre det, sier Solberg til TV 2.

- Bør utforske mer

Hun synes truslene fra Krekar er ubehagelige, men vil ikke ta uttalelsene inn over seg.

— Jeg regner med at norsk politi går gjennom den typen uttalelser og ser om de rammes av norsk straffelovgivning, svarer Solberg.

Politiets sikkerhetstjeneste ville torsdag ikke kommentere uttalelsene fra Krekar.

Solberg mener regjeringen bør se på mulighetene for å gjennomføre vedtaket og sende Krekar ut av landet.

— Jeg registrerer at det i dag står på at norske myndigheter mener at garantiene ikke kan være gode nok. Jeg mener at regjeringen ikke har forsøkt godt nok å finne ut hvilke garantier de kan få fra Irak, sier Solberg.

TRUER: Mulla Krekar sier den ansvarlige vil bli drept hvis han blir utvist fra landet, og siden mister livet. FOTO:Scanpix