Representanter for kommuneledelsen, Grønn etat og kunstneren Bård Breivik kom i går til enighet om at Breivik skal få fjernet de 24 søylene fra Torgallmenningen og erstatte dem med helt nye granittsøyler. Utskiftingen skal ikke begynne før i 2012, og vil skje over en periode på to til tre år.

— Vi hadde et veldig konstruktivt møte i går, der jeg sa endelig nei til injisering eller liming av dagens søyler. En konsulentrapport fra Norconsult AS gir nemlig ingen garantier for at liming vil holde til evig tid. Så lenge sjansene bare er 50 prosent for at injisering vil være godt nok, går vi heller inn for å erstatte søylene med nye, slik kunstneren selv ønsker, sier byråd for miljø og utvikling, Lisbeth Iversen.

— Saken har nemlig tatt en helt ny vending. Konsulentrapporten konkluderer nemlig med at nye søyler ikke trenger en stålkjerne inne i granitten for å kunne bli satt sammen med glasstakene langs husrekkene på Torgallmenningen. Det blir derfor langt enklere for Bård Breivik å ta tak i et slikt prosjekt. Kunstnerisk blir de nye søylene også langt bedre, så lenge Breivik ikke behøver å forholde seg til annen teknikk og stålkjerner. Det er med andre ord ingen fare for sprekkdannelser, noe dagens søyler ble utsatt for, sier Iversen.

(Les mer om saken i Bergens Tidendes papirutgave i dag.)

Hva synes du om at søylene skal byttes ut? Si din mening i feltet under!