RUNE VALDERHAUG

— Dette er utrolig kjærkomment. Helt fantastisk, sier direktør Per Langhelle i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

— Langhelle visste ikke om millionbevilgningen da BT ringte ham lørdag ettermiddag. Men kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har vært i godlune og bevilget 4,65 millioner kroner til vedlikehold av seilskipet. 2,75 millioner kroner blir utbetalt allerede i år. Resten skal fordeles på de to neste årene, forteller stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn (KrF) til Bergens Tidende.

— Hele hordalandsbenken på Stortinget har jobbet iherdig for «Statsraad Lehmkuhl.» Derfor er det jubel også blant oss over at dette nå er i orden, sier Sørfonn.

Kulturdepartementet har brukt av de såkalte tippemidlene til å drysse litt ekstra over seilskipet, som de siste dagene har ligget i havn i Las Palmas på Gran Kanariøyene. Først 4. desember vil «Statsraaden» seile inn Vågen igjen, forteller direktør Langhelle. Like over nyttår skal skipet på verksted for å bruke deler av millionbevilgningen.

— Da skal hele underbunnen sandblåses og vedlikeholdes. Dette er et krevende, men nødvendig arbeid. Ellers er en del av det arbeidet disse pengene skal gå til, allerede utført. Vi måtte lånefinansiere to millioner kroner da blant annet mastene ble tatt ned, riggen vedlikeholdt og tauverket fornyet for en tid siden. Dette lånet kan vi nå slette, sier Langhelle.

Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl får vel fire millioner kroner i ordinær statlig driftsstøtte i året. Dette dekker knapt 20 prosent av det totale budsjett på 24 millioner kroner. Bevilgningen som ble kjent i går kommer i tillegg til driftsstøtten.