— Mye kjekkere å øve når det ser fint ut. Ingen kaster boss i et nyoppusset lokale, mener Alf Gunnar Andersen og Daniel Hvitsten i rockebandet «Noxious». Vi møter dem i rockernes hule i kjelleren til Ungdomshuset Elvetun bak Vestkanten i Loddefjord. Mange lovende musikere har utviklet seg her. De to maler veggene sammen med Benedicte Henriksen og Yesmine Gonzales.

Stjernestatus i sikte

Jentene er gitarist og vokalist i Loddefjords første jenteband. 14 band har kjelleren som sitt øvingslokale. Nå males det i grønt, turkis og hvitt. Jentene bestemmer fargene, mens guttene får avgjøre hva slags nytt utstyr som skal kjøpes inn. Musikerne er flinke til å hjelpe hverandre. Noen har stjernestatus i sikte. Andre har en trivelig hobby.

I løpet av noen år har Ungdomshuset Elvetun utviklet seg til et senter for kreative ungdommer. Her er mange rom med variasjon av aktiviteter. Rommene brukes til åpen barnehage på dagtid, mens ungdommene fullt og helt styrer bruken på kveldstid.

Flere skateramper

— Vi har laget skaterampene selv. I løpet av våren endrer vi dem litt og bygger ut med nye elementer, forteller skateren Christen Neset. Han slapper av sammen med Kim Dani Skår og Remi Grimen Meyer på Kafé Kåre fordi det regner ute.

— Det er hyggeligere å jobbe når det er godt med folk i kafeen. Jeg trives med litt stress, sier Melissa Alarkon som har ansvar for kafédriften. Stemningen i kafeen er avslappet. Melissa har god kontakt med ungdommene.

Mest lovende

Kanskje er det husets studio, Loddefjord Musikksenter, som har den mest lovende utviklingen. Først kom band fra Loddefjord for å spille inn demoer. Nå kommer grupper fra hele Bergen. Flere cd-er er innspilt.

— Den semiproffe delen av miljøet kommer hit, forteller lydteknikerne Einar Olsson. Vi treffer han og Eirik Bouwer Utne ved miksebordet. Ryktene har gått om hva disse karene kan få til.

Professor Pez har spilt inn sin CD her. Snart er nyinnspilte CD-er med Herr Nilson, Mica Peak og Tom Cruise Control på markedet. Nå har det tyske selskapet Marsh Marigold meldt sin interesse for å la «Try Happiness» spille inn i studioet i Loddefjord. Takket være statsstøtte koster det lite å bruke det.

Einar Olsson drar ut bassporet. Digital innspilling gir mange muligheter. Flere mikseprogram er lagt inn på PC-en i kontrollrommet. De to karene synes det er moro å hjelpe nye grupper frem. De har og arrangert lydskole.

Tar ansvar

— Vi tilrettelegger mindre enn før og gir de unge selv tillit og utfordringer. Nå tar de selv initiativ og ansvar, forteller Kari Kjellevold, ansvarlig for driften av Ungdomshuset Elvetun. Det er slutt med tyveriene. Den tøffe og frekke tonene er på vei bort.

Meningsfull oppvekst er blitt mer enn en programerklæring i Loddefjord.

MUSIKK I FINGRENE: Einar Olsson (nærmest) og Eirik Bouwer Utne hjelper nye band frem.<p/>FOTO: TOR KRISTIANSEN
DUGNAD: Benedicte Henriksen (nærmest) og Yesmine Gonzales setter nye farger på øvingsrommet.<p/>FOTO: TOR KRISTIANSEN