Klokken 1330 i dag blir det pressekonferanse på Rådhuset. Da skal Monica Mæland presentere sitt byråd for den kommende fireårsperioden, etter seks ukers forhandlinger.

Svært lite har lekket ut gjennom de langvarige forhandlingene. KrF, Frp og Høyre ble derimot enige om den politiske plattformen rett etter høstferien. Denne uken har de diskutert hvordan de skal fordele posisjonene. Det viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Etter det BT kjenner til er dette en del av endringene som blir presentert i dag:

  • Trude Drevland (H) tar over ordførerposten fra Gunnar Bakke (Frp), som går inn i byrådet.
  • Frp får inn Tor Woldseth som varaordfører.
  • Filip Rygg (KrF) gir fra seg jobben som byråd for skole, og tar over ansvaret for byutviklingen etter sin partikollega Lisbeth Iversen.
  • Harald Victor Hove (H) tar dermed over den ledige jobben som skolebyråd.
  • Liv Røssland fortsetter som finansbyråd og tar over ansvaret for eierskap.
  • Gunnar Bakke går inn i byrådet og tar over kultur-kirke— og idrettspolitikken. Etter det BT kjenner til skal han også ha ansvar for næringspolitikken.
  • Hilde Onarheim fortsetter som helsebyråd i den neste byrådsperioden.
  • Dag Skansen blir ny leder for komité for byutvikling. Denne jobben har Ap sin Ruth Grung hatt de siste fire årene. Ap vil bli tilbudt lederen for finanskomiteen som erstatning.

Ingen nye Høyrebyråder

Filip Rygg ønsker ikke kommentere saken overfor BT før etter pressekonferansen. Hove har ikke svart BT sine henvendelser i dag.

Etter det BT kjenner til sikter Hove inn mot jobben som byrådsleder om to år, dersom byrådsleder Mæland kommer i regjering etter stortingsvalget. Han trenger derfor en tyngre post for å markere seg i de neste årene. Skolebyråden er også en posisjon hvor Høyre har uttrykt sterkt ønske for å overta i lang tid.

Etter det gode valgresultatet i september forventet Høyre betaling i form av flere posisjoner.

Etter det BT erfarer vil Høyre likevel ikke få flere enn de tre byrådene de har i dag. Monica Mæland er selvskreven som byrådsleder. Hun får følge av partifellene Harald Victor Hove og Hilde Onarheim, som også i dag har byrådsposter.

Endrer ordfører

En av grunnene til at Høyre må nøye seg med tre byråder skal være at KrF har vært svært skeptiske til å la Høyre få rent flertall i byrådet. Dette er noe KrF har stått knallhardt på i forhandlingene. Partiet har fryktet at Høyre kunne avgjøre vanskelige saker internt i eget parti, og overkjøre Frp og KrF i byrådet.

Når Høyre ikke får betalt for det gode valgresultatet med flere byrådsposter, tyder alt på at Høyre har sikret Trude Drevland ordførerkjedet i forhandlingene. Hvem som blir varaordfører er foreløpig ikke kjent.

Frps nåværende ordfører, Gunnar Bakke går nå inn i byrådet. Partiet beholder det samme antall byråder de har i dag. Frps nåværende samferdselsbyråd Øistein Christoffersen er på vei ut av politikken, og er uaktuell i Mælands neste byregjering. Det gjør kabalen enklere internt i Frp.

Gunnar Bakke blir dermed byrådskollega med Liv Røssland.

Røssland ønsker ikke å si noe om prosessen.

- Er du fornøyd med resultatene?

— Jeg har ingen kommentar til det. Vi skal uttale oss om dette når vi er klare, sier Røssland til BT.

- Hvordan vil du beskrive prosessen?

— Jeg har også tidligere beskrevet forhandlingene som gode og konstruktive. Utover det har jeg ingen kommentarer.

Det har heller ikke gruppeleder for Høyre i bystyret, Ragnhild Stolt-Nielsen.

— Det er Monica Mæland som uttaler seg om dette, sier Stolt-Nielsen.