Snart kan du ikke kjøre langt i Bergen uten å punge ut bompenger.

Her kommer bomstasjonene (kart)

Utvidelsen av bomringen med fem nye stasjoner ble vedtatt i stortingsproposisjon nr 75 om ”Revidert bompengeordning for Bergensprogrammet”. Bakgrunnen var endrede økonomiske forutsetninger for gjennomføring av Bergensprogrammet.

De nye stasjonene kommer i tillegg til de eksisterende stasjonene: Sandviken, Nygårdsbroen, Florida, Gyldenpris, Straume, Kalfaret, Gravdal og Fyllingsdalen.

Bomringen i Bergen er helautomatisk. Har du Autopass-brikke, blir den belastet. Har du ikke, vil du få en faktura i posten.

Skal hindre gjennomkjøring

Noen typer kjøretøy er fritatt for betaling, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen: Buss i konsesjonsrute, utrykningskjøretøy, elbiler med drivstoffkode 5 i vognkortet og forflytningshemmede med gyldig parkeringstillatelse.

Dersom du har Autopass-avtale, gjelder hver betaling en hel time. I tillegg er alt over 50 passeringer i måneden gratis.

Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, tror ikke denne utvidelsen vil redusere sentrumstrafikken i stor grad.

— Det vil nok ikke slå sterkt ut i redusert trafikk og utslipp, siden vi har denne timesregelen. Men det vil redusere trafikk i enkelte områder som har blitt brukt til gjennomkjøring for slippe unna bomstasjonene. Melkeplassen har for eksempel hatt mye slik belastning, sier Iversen.

Hva synes du om utvidelsen av bompengeordningen? Si din mening i kommentarfeltet under!

FEM NYE: Bergenske bilister må betale på stadig flere bomstasjoner.
Bergens Tidende