Norges største Ikea-butikk tar form på Nyborg i Åsane og skal være ferdig og innflyttet i desember.

Forrige uke skrev bt.no at bygget trolig ville stå ubrukt i et halvt år, men nå har Statens vegvesen og Bergen kommune funnet en løsning sammen med Ikea.

— Det var et skrekkscenario at det nye varehuset skulle stå ubrukt så lenge, så vi er veldig glade for at vi kan åpne likevel, sier varehussjef Odd Rune Bjørge.

**Les også:

Slik blir Norges største IKEA**

Åpner bare lageret

Men Ikea får bare lov til å åpne varelageret. I dag må mange kunder kjøre et par kilometer for å hente ut større varer på lageret i Liavegen, det er først og fremst mindre varer som kan kjøpes på stedet.

Ettersom det nye varehuset ligger nærmere dagens Ikea enn lageret i Liavegen, kan denne kjøreturen kuttes til et par hundre meter i desember.

— Vi er veldig glade for denne løsningen. Det er en fordel for oss, for kundene og for Åsane som helhet. Kundene får kortest mulig kjøretid, og trafikken slipper den ekstra belastningen, sier Bjørge.

Det nye varehuset blir på 37.000 kvadratmeter. Dagens Ikea er på 13.000 kvadratmeter, mens lageret i Liavegen er 8000 kvadratmeter.

— Det nye bygget vil bli tre ganger så stort som varehuset folk kjenner i dag, sier Bjørge.

Les også: Legger ut 125 millioner til veikryss

Må vente på krysset

Årsaken til at nye Ikea ikke kan åpne for fullt, er det nye krysset som Statens vegvesen bygger på E39 like ved. Krysset skulle stå ferdig 1. mai, men datoen kan skyves fem uker frem.

En motorvei av strømkabler og telelinjer går på tvers av området der det nye krysset bygges. Det har vært vanskeligere å flytte på disse enn beregnet.

I verste fall må Ikea vente til juni før de kan åpne

— Vi kan ikke åpne hele varehuset før krysset er ferdig. Det vil trekke veldig mye trafikk og mange kunder, og vi må ha alle parkeringsplassene tilgjengelig, sier Bjørge.