I Hordaland har Høyre, KrF og Frp hatt makten de siste åtte årene, med Torill Selsvold Nyborg (KrF) som fylkesordfører. I 2003 fikk denne grupperingen 29 av 57 plasser i fylkestinget, i 2007 30 av 57 og i 2011 tyder de ferskeste valgprognosene på at det kan det bli 30 mandater også de neste fire årene.

— Vi er strålende fornøyd med det vi ser så langt, sier Nyborg.

Gratulerer Høyre

KrF får 8 prosent og vil med det resultatet beholde sine fem mandater i fylkestinget.

— Høyre er valgets store vinner og ser ut til å bli mer en tre ganger så stor som KrF. Bør ikke partiet få fylkesordføreren?- Vi får vente til slaget er over før vi ser hvordan det går. Jeg har i hvert fall is i magen. Høyre har gjort et kjempevalg og jeg er den første som skal gratulere de med det. Vi holder stand. Politikk er uansett noe annet enn matematikk, og vi vet mer om hvordan dette går etter forhandlingene, svarer Nyborg.

KrF, Høyre og Frp skal møtes til forhandlinger i dag. Det ser Høyres fylkesordførerkandidat Tom-Christer Nilsen frem til. Han vil kunne lede en gruppe i fylkestinget som øker fra 11 til 17 representanter.

Taus Søviknes

— Det er veldig gøy. Jeg ser utrolig mange gode enkeltresultater. Resultatet i Hordaland så langt betyr først og fremst at koalisjonen har fått fornyet tillit, sier Nilsen.

— Og du kan bli fylkesordfører?

— Vi skal ha forhandlinger først og det må bli samtaler der alle tre partier skal være vinnere til slutt.

— Da kan du glemme fylkesordførervervet?

— Vi får se når forhandlingene er over.

Selv om det er misnøye, særlig i Høyre, over fylkesordførerens innsats, er det slett ikke sikkert at valgresultatet gir skifte. En ting er at man vil kvi seg for å skyve til side en ordfører i en koalisjon som har hatt suksess hos velgerne i åtte år. Et annet er at KrF befinner seg i sentrum, og kan bestemme seg for å skifte side.

Frps gruppeleder i fylkestinget, Terje Søviknes, ville i går kveld ikke uttale seg til BT verken om forhandlingsmøtet han skal ha med KrF og Høyre i dag, eller hvem han mener bør bli fylkesordfører. Frp lå i går kveld an til å miste seks av sine 14 representanter i fylkestinget.

Arbeiderpartiet er også en vinner i Hordaland. 1.kandidat Ruth Grung kan komme i fylkestinget med den største gruppen av alle. Selv om avstanden mellom Høyre og Ap i går kveld ble stadig mindre etter hvert som nye prognoser kom til.

— Kommer vi i opposisjon, er vårt mål å få satt mest mulig av fylkespolitikken på dagsordenen. Hordaland og Bergen taper på at by og fylke ikke er samstemte. Sør-Trøndelag og Trondheim, og Rogaland og Stavanger samarbeider mye bedre og får bedre resultater for sine regioner, sier Grung.