— KAN DU GJØRE DET EN GANG TIL?

Sondre Lerche nikker og stiller seg opp på ny mellom trærne i Teaterparken. Venter på signal og kommer så spaserende uanfektet mot kamera, mens han sparker litt i det gule høstløvet.

Etter ni år i rampelyset er Lerche rutinert og trygg foran kamera, også når det er nybegynnere som har regien. Nå balanserer han lekent på et gjerde, mens kameradame Camilla Kleppe Nanseth gliser fornøyd. Det er ikke hver dag Bergen Student-TV har en vaskeekte popstjerne å vise frem.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

STUDENTSENTERET , kvelden før — det er mandag, tid for evaluering og planlegging.

Kulturredaksjonen - én gutt og et knippe jenter - ser gjennom forrige ukes innslag med kritisk blikk. Innfallsvinkel og teknikk, musikkbruk og humor, alt diskuteres.

— Vi har litt tendens til å lage saker som skal få med veldig mye, advarer sjefredaktør Ingrid Nordheim.

Så ber hun denne ukens vaktlag presentere sine ideer. En tysk jente har lyst til å lage noe om de små forskjellene mellom Norge og hjemlandet. Andre foreslår BIFF, halloween eller teaterfestivalen Meteor, mens Samantha Skogrand forteller at hun har fått avtale med Sondre Lerche.

Sjefredaktør Nordheim og kulturredaktør Charlotte Vindenæs vurderer forslagene og bestemmer hvilke man skal satse på. Innimellom popmusikk, kulturkafé og filmfestival rydder de også plass til et skråblikk på svineinfluensaen.

— Jeg vil ha en humorsak! utbryter Norheim.

— Vi er altfor seriøse, vi er jo student-TV!

DAGEN ETTER GJØR reporter Samantha og Camilla med kameraet sitt beste for å være seriøse TV-folk.

Sondre Lerche er plassert på en benk midt i det vakre høstlandskapet, mens Samantha sitter vaglet på armlenet og leser spørsmål fra en tettskrevet notatblokk.

Lerche snakker villig og vidløftig, med kroppsspråk så levende at han flere ganger truer med å forsvinne utenfor kameraets synsvidde.

Så starter en boremaskin opp, og Lerche bes om å gjenta sitt siste svar.

— Det kan være jeg sier det motsatte nå, flirer han.

Snart er den tilmålte halvtimen over, og TV-teamet trasker tilbake til Studentsenteret for å se gjennom materialet.

— Jeg synes det gikk bra. Han svarte litt usammenhengende og vimsete, men det er sånn han er, sier Samantha.

— Har vi klart å fange det, så er det vellykket.

- JEG TROR IKKE FOLK er klar over hvor mye arbeid som ligger bak et par minutter med TV, sier sjefredaktør Nordheim.

Student-TV har 69 medarbeidere, deriblant 22 reportere og like mange fotoredigerere. Disse er delt inn i to skift, som hver produserer ti eller flere innslag annenhver uke.

— Når folk kommer på intervju, spør vi om de er forberedt på å jobbe 15–20 timer når det er deres uke.

Arbeidsmengden ser ikke ut til å skremme folk, for i høst hadde man flere søkere enn det var plass til. Særlig studenter fra medievitenskap, journalistikk og film- og TV-produksjon er interessert, fordi de kan få verdifull opplæring og praksis.

Målgruppen til student-TV er alle byens studenter, enten de sokner til Universitetet, Høgskolen eller andre studiesteder. Der man tidligere kringkastet på frekvensen til BTV hver fredag, legges nå alle innslagene rett ut på egne nettsider.

— Jeg synes det har fungert bra. Nå kan vi være først ute med nyheter og er blitt mer dagsaktuelle enn noensinne, sier Nordheim.

- FIN LYD!

Camilla og Samantha har benket seg foran PC-en i et redigeringsrom. Med øretelefoner, penn og papir går de gjennom Lerche-intervjuet og diskuterer hva som kan brukes.

— Så dumt at han ser dit, det er feil vei, sukker Camilla.

— Det første han sier er langtekkelig og ikke så spennende, sukker Samantha.

De ser videre, stønner over støy fra boremaskinen og flirer over intervjuobjektet sitt.

— For et svar!

— Han er jo helt crazy bananas!

— Du, kan du stoppe det litt? Selv om det han sier der er veldig tungt, så er det veldig typisk for hvordan han er som person, sier Samantha.

Etter å ha sett gjennom, er det tid for vanskelige redigeringsvalg. Hva skal man beholde, hva må man kutte ut?

Hele neste dag går med før de sier seg ferdig. 12–15 timers arbeid er blitt til et intervju på 2 minutter og 38 sekunder. Reporter Samantha er godt fornøyd.

— Jeg synes vi fikk frem det beste av det han sa, selv om vi måtte kutte mye. Det er alltid vanskelig.

Du kan se Bergen Student-TVs ferdige reportasje her.