— Fredrik har det i hendene, vet du. Talentet sitter i håndlaget, sier bakermester Steinar Korneliussen ved N. Lie Nielsen A/S bakeri og konditori.

Han er synlig stolt. Fredrik Berentsen (23) er nyutnevnt norgesmester i baking. Om ikke det var nok, kom lillebror Øystein Berentsen på andreplass.

Korneliussen har fulgt Fredrik siden han begynte på bakeriet som femtenårig vaske- og ryddehjelp.

Åtte år senere er han norgesmester og på vei til Europamesterskap i Tyskland. Da er det lov å være stolt.

- Utrolig krevende

Norgesmesterskapet i baking er en krevende affære. På fem timer skal hver baker produsere minst 198 enheter. Et tjuetall brød, ett dekorbrød, fire ulike sorter rundstykker, boller og wienerbrød. Håndverket skal perfeksjoneres i et bakemaraton.

— Du klarer ikke å tenke på noe annet enn det du holder på med. Hvis ikke konsentrasjonen er på topp, sklir det ut. Deigen kan bli for løs, enhetene for ulike. Det er utrolig mange ting å tenke på, sier Fredrik.

Han rakk alt innenfor tidsrammene, sank ned på en stol og begynte å blø neseblod.

— Men jeg visste det hadde gått bra. Jeg var utrolig fornøyd. Hvis jeg bare hadde latt wienerbrødene stå ett minutt ekstra, hadde alt vært perfekt, smiler norgesmesteren.

Lillebror på andreplass

Fredriks lillebror, Øystein Berentsen, kom på andre plass i mesterskapet.

— Vi inspirerer hverandre, sier Fredrik om broren, som går bakerlinjen ved Sandsli videregående skole.

I ukene før mesterskapet stod de lange netter på bakeriet og øvde, og øvde og øvde.

— Vi har vel produsert nærmere to tusen enheter på nattetid i bakeriet. I begynnelsen tok vi det litt rolig, hørte på musikk, diskuterte og eksperimenterte. På slutten var det bare fokus på å gjennomføre programmet perfekt. Det ga uttelling, forteller Fredrik.

Lie Nielsen betaler hele gildet. De trenger de nye talentene, og gir dem muligheten til å utvikle seg.

— Fredrik og Øystein er den nye generasjonen. Vi må ta vare på talentene, sier bakermester Korneliussen.

Wienerbrødets hemmelighet

— Wienerdeigen er spesielt fascinerende. En tredjedel er smør, og hemmeligheten er å pakke det inn i deigen. Pakke og brette, pakke og brette, slik at det blir tynne lag med smør. Det er derfor wienerbrødene blir sprø og smuldrer når du spiser dem.

Fredrik beskriver deigen med innlevelse. Forteller om magien ved å arbeide med et levende produkt. Se at det vokser, få den perfekte konsistensen. Det perfekte bakverket.

Det kan Fredriks samboer, Beate Knudsen, se langt etter. Ikke én gang har norgesmesteren vekket henne med nylagede bakervarer.

— Nei, jeg tar ikke med jobben hjem. Jeg skal heller smugle ut en liten bolle til henne, smiler Fredrik.

KREVENDE. På fem timer laget Fredrik Berentsen dette dekorbrødet og 197 andre enheter med bakervarer. Det ble han norgesmester for.
FOTO: KNUT EGIL WANG