— Nå har vi 36 katter inne, og tjue står på venteliste, forteller leder i Dyrebeskyttelsen, Liv Sandal.

I Jekteviken er fire katteelskere i full gang med morgenstellet for noen av Bergens hjemløse katter. Flotte lokaler til tross, det er ikke bare en lykkedag for Dyrebeskyttelsen.

— Det er trist at vi i det hele tatt må åpne et sånt senter når vi er i 2003, synes Sandal.

Kattene på Dyrebeskyttelsens senter har en gang vært avholdte husdyr hos bergenske familier. Av ulike grunner er de havnet på gaten.

— Denne situasjonen bunner i uansvarlighet og mangel på empati, mener Sandal.

— Eierne har tatt på seg et ansvar, men plutselig bryr de seg ikke lenger. «Jeg kan ikke ha katten min, jeg skal gifte meg i morgen» er en unnskyldning jeg har fått på telefon, forteller lederen og rister på hodet.

Ikke bare lidende katter

På den internasjonale dyredagen vil Dyrebeskyttelsen sette søkelys på alle dyrs levekår, ikke bare huskatter. Organisasjonen anslår for eksempel at 1,5 millioner forsøksdyr dør i Norge hvert år.

— 700.000 pelsdyr drepes årlig i Norge, og dette handler bare om forfengelighet. Jo mer man vet om dyrenes levekår, jo mer forbauset blir man over menneskenes egoisme, sier den engasjerte dyreelskeren.

Dyrebeskyttelsen ville helst ha hjulpet alle utstøtte dyr, men har sett at husløse katter er et konkret problem som de kan gjøre noe med. Distriktsveterinær Per-Arne Ludvigsen er imponert over innsatsen.

— Dyrebeskyttelsen gjør en kjempejobb. Jeg er imponert hvis de får avsetning på alle kattene, kommenterer han.

Mer krevende enn kvinner

Ludvigsen har godkjent senteret i Jekteviken og satt dokumentet i glass og ramme.

— Det er klart at distriktsveterinæren også kommer bort i mange katter. Jeg har vært med på å hanke ut 45 katter av et hus. Men det er viktig å understreke at det overveiende flertall av katteeiere tar godt vare på dyrene sine, sier Ludvigsen.

Veterinæren har selv en huskatt.

— Den kom hoppende inn gjennom takluken og bestemte seg for å bo hos oss. En katt gir mye glede. Den må få ubegrenset med kjærlighet, mye mer enn en kvinne, gliser han.

MØTET ER SATT: Også styrerommet blir brukt for å få plass til hjemløse katter. Bjørg Eriksen observerer Nøsti.<p/>FOTO: ARNE NILSEN