Ifølge tiltalen skal en 26 år gammel fotballspiller og en 36 år gammel tidligere dørvakt sammen med Jarle Olsen – som er dømt som arkitekten og hovedmannen bak drapet – ha planlagt og bestilt Øyvind Bjarte Madsens død. Han ble drept 19.april 2000.

– Jeg vet at sannheten kommer fram når Jarle Olsen må svare for seg. Han har forklart en hag med tull, som viser hvor desperat han er for å få saken sin gjenopptatt, sier en av de tiltalte.

Han stiller seg fullstendig avvisende til tiltalen.

– Jeg vet at jeg ikke har gjort noe av dette, sier 26-åringen.

Fotballspilleren sier han ikke ble overrasket over Riksadvokatens avgjørelse om å ta ut drapstiltale mot meg.

– Ingenting overrasker meg lenger. Til syvende og sist kommer jeg til å bli fullstendig frifunnet, sier 26-åringen.

Påtalemyndigheten mener nå å kunne føre bevis for at Olsen og de to nye tiltalte sammen var oppdragsgiverne, da Tor Helge Flaten og en 31-åring brøt seg inn i hytten i Åsamyrene der Madsen bodde da han ble drept.

– Jeg lo da jeg fikk tiltalen. Dette er oppspinn fra det ene til det andre. Jeg er sur over at politiet ikke har gjort en god nok etterforskningsjobb. Selv om Olsen er tatt i åpenbare løgner, har de trodd på deler av det han forklarer, sier den drapstiltalte 36-åringen.

– Olsens nærmeste krets

– De to tiltalte tilhørte Jarle Olsens nærmeste krets i tiden før og etter drapet. De avga en lang rekke politiforklaringer og rettslige forklaringer under den opprinnelige etterforskning og iretteføring. Deres bevegelser, telefonbruk, osv., ble grundig kartlagt, men etterforskningen ga ikke den gang tilstrekkelig grunnlag til å sikte dem for medvirkning til drapet, uttaler statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Tiltalen er resultatet av en ny etterforskning av drapssaken som Hordaland politidistrikt startet 1. september i fjor.

Drapsdømte Jarle Olsen hadde da kontaktet politiet via sin forsvarer, Helge Wesenberg, for å fortelle at han hadde nye opplysninger i saken.

— Etter mitt skjønn er det overhodet ikke bevis i saken som støtter Jarle Olsens forklaring. Jeg forstår ikke hvordan Riksadvokaten har tenkt. Jeg kjenner saken, og kan ikke forstå vurderingen om å ta ut nye tiltaler, sier Ole Petter Drevland, som forsvarer 36-åringen.

To drapssaker

Etter å ha etterforsket den gamle drapssaken i to måneder, valgte politiet i november å sikte og pågripe 26-åringen som nå er tiltalt. Han er også siktet for medvirkning til det såkalte Lindås-drapet på Yngve Elvik.

Sankthansaften i år tok saken en ny vending. Da ble den nå tiltalte 36-åringen pågrepet av politiet, også han siktet for medvirkning til drap. I motsetning til 26-åringen, som satt varetektsfengslet i fem måneder, ble 36-åringen sluppet fri etter en natt i politiets arrest.

Nå må begge møte i en ny rettsbehandling av drapssaken i Bergen tingrett, selv om Olsen og to andre personer tidligere er dømt i saken. De nye tiltalene får ingen betydning for de tidligere dommene.

— Min klient har forklart seg, og politiet har ikke klart å peke på et eneste forhold i hans forklaring som ikke er troverdig. Etter å ha avgitt en rekke forklaringer, trekker Jarle Olsen inn min klient i den siste forklaringen sin. Det viser etter mitt skjønn noe om hele spillet Jarle Olsen har lagt opp til, sier Drevland.

— Min klient stiller seg totalt avvisende til tiltalen. Han erkjenner ikke straffskyld for noen ting, sier Drevland.

– Det kom som et sjokk

I dag morges troppet to polititjenestemenn opp på arbeidsplassen til 26-åringen. Han fikk da vite at han er tiltalt for medvirkning til overlagt drap og dermed risikerer fengsel i 21 år.

– Det kom som et sjokk. Vi hadde fått signaler fra våre advokater om at saken ville bli lagt bort. Dette er så galskap som det går an å bli. Vi skjønner ingenting, sier faren til den drapstiltalte 26-åringen.

– Hvordan reagerte din sønn da han fikk tiltalebeslutningen?

– Det var ikke akkurat en hyggelig julegave, men han regner med å bli renvasket. Advokat Elden sier at han gleder seg til rettssaken.

26-åringens far var i dag morges i kontakt med den andre bergenseren som nå er tiltalt for Åsane-drapet.

– Han bare lo av det hele. Det er for utrolig til å være sant.

De tiltalte kritiserer politiet for å ha lagt for stor vekt på Jarle Olsens nye forklaring.

– I denne saken tror de jo bare på én mann, og han må være hakkende galen. Det er noe alvorlig galt med systemet når Jarle Olsen kan endre forklaring 50 ganger og så bli trodd. Beskyldningene hans er løgn fra A til Å, sier faren.

2 kilo amfetamin

– Bevisene for at det dreier seg om et overlagt drap er etter mitt syn enda sterkere i dag i og med at motivet har blitt tydeligere. Ved sin forklaring knytter Jarle Olsen de to andre til selve planleggingen og ordren om utførelse, og etterforskningen for øvrig har bekreftet dette i en slik grad at påtalemyndigheten er overbevist om de to tiltaltes straffeskyld, sier statsadvokaten.

— Min klient er sjokkert over drapstiltalen, og avviser den fullstendig. Han er klar for å belyse saken for retten, og regner med at galskapen bak tiltalevedtaket da kommer frem, sier forsvareren til 26-åringen John Christian Elden.

— Jeg regner med at saken samtidig vil gå på nytt for Olsen, og at det vil bli en felles behandling. Påtalemyndigheten må jo begjære hans dom gjenopptatt hvis de skal bygge på det han sier. Han har jo nektet for drapsforsett, sier Elden.

Han ønsker ikke å kommentere bevisene i saken før den skal opp i retten.

Jarle Olsen har forklart at han og de to som nå er tiltalt for drapet hadde mottatt 2 kilo amfetamin via Øyvind Bjarte Madsen, som de aldri betalte for.

Saken vil trolig komme opp i løpet av våren 2007, og påtalemyndigheten vil be at det settes av 20 rettsdager til saken.

Øyvind Bjarte Madsen ble skutt i sitt eget hjem. Her er politiets kriminalteknikere i arbeid på stedet.
ROAR CHRISTIANSEN
Jarle Olsen ble dømt for Åsane-drapet. Senere har han forklart seg på nytt. Resultatet er at to nye menn er tiltalt.
JAN M. LILLEBØ
På gatekjøkkenet Proffen på Landås skal den 26 år gamle tiltalte ha overlevert penger som forskuddsbetaling for drapet.
Her i denne kummen ble drapsvåpnet funnet. Undergangen ligger 30 meter fra busstoppet midt i fotgjengerundergangen på Eidsvåg.
Bergens Tidende
Pistolen bar tydelig preg av å ha ligget lenge i kummen.
POLITIET
Bildet er fra befaringen på åstedet under rettssaken året etter drapet.
ARNE NILSEN (ARKIV)