En person ble i går kveld pågrepet og avhørt, siktet for å ha lagt ut trusselvideoen mot Erdal skole.

— Gjennom den etterforskningen vi har gjort den siste uken, fant vi i går grunnlag for å sikte en ny person, sier lensmann Odd Dale på Askøy.

Det var NRK Hordaland som først meldte om siktelsen lørdag formiddag.

Han vil ikke si noe om hvorvidt den nye siktede har tilknytning til skolen.

— Personen ble avhørt i går kveld, og benekter å ha lagt ut denne videoen, sier Dale.

Udramatisk pågripelse

Advokat Lasse Solberg bisto den siktede i det vel to timer lange avhøret.

— Det dreier seg om en ung person. Vedkommende ble formelt pågrepet, men det foregikk helt udramatisk. Min klient møtte til avhør i går kveld, og ga en relativt omfattende forklaring. Siktede nekter for å ha lagt ut videoen, sier Solberg til bt.no.

Han ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for at hans klient er siktet.

— Siden dette dreier seg om en ung person, ønsker jeg ikke å gå inn i det konkrete saksforholdet. Det er viktig å unngå unødig publisitet rundt vedkommende, sier Solberg. Holder seg i «Huset»

Etterforskerne føler seg stadig sikrere på at trusselvideoen for Erdal skole ble lagt ut på internett fra ungdomskultursenteret «Huset».

I dagens BT kommer det frem at mistanken mot den 15-årige gutten som først ble siktet i saken er svekket.

Grunnen til at mistanken mot 15-åringen nå skal være svekket, er at etterforskerne mener at tidspunktene for når videoen er lagt ut ikke stemmer med når 15-åringen var på klubben.

— Politiet tok kontakt for å fortelle at mistanken mot min klient er svekket. Han ble selvfølgelig svært glad, sier advokat Jannicke Keller-Fløystad.

— Han er sikker på at etterforskningen vil bevise at han er uskyldig, sier Keller-Fløystad.

– Spilte dataspill

Krimteknikere ved Hordaland politi-distrikt undersøker nå PC-er beslaglagt fra ungdomskultursenteret «Huset», i jakt på elektroniske spor av hvem som la ut trusselvideoen mot Erdal skole.

— Vi mener det er der den kommer fra, men vi er ikke 100 prosent sikre. Vi er imidlertid sikrere nå enn da vi beslagla datamaskinene på mandag, sier Dale.

15-åringen har forklart at han var på ungdomshuset torsdag i forrige uke, men at han var der for å spille dataspill.

Han har gitt etterforskerne dokumentasjon som viser hans bevegelser den aktuelle kvelden. Denne dokumentasjonen viser etter det BT kjenner til at han neppe var på ungdomsklubben i tidsrommet etterforskerne tror videoen ble lagt ut.

Hos kamerat i flere timer

Faren til en venn av 15-åringen tror ikke den siktede gutten står bak trusselvideoen, og kan gi ham alibi for flere timer kvelden videoen ble lagt ut.

— Jeg var hjemme fra jobb omtrent 19.30. Da var han allerede hjemme hos oss, og det tar minst en halvtime å komme seg fra ungdomsklubben til oss, sier Ole Johan Aanestad.

Først i 21.30-tiden dro 15-åringen fra hjemmet til Aanestad.

Sønnen hans har allerede vært inne til vitneavhør hos politiet. Nå håper faren at hans eget vitnemål kan bidra til å renvaske den siktede gutten.

— Hvis politiet har et nøyaktig klokkeslett for når videoen ble lagt ut på internett, bør de ta kontakt med meg for å se om jeg kan gi ham alibi, sier Aanestad.

Han beskriver den siktede 15-åringen som en hyggelig, høflig og kontaktsøkende gutt.

— Jeg merket overhodet ikke noe unormalt med ham denne kvelden. Jeg setter stor tvil til at han kan ha vært i stand til å lage noe slikt som dette. Han har aldri hatt en oppførsel som tyder på at han ville gjøre noe slikt, sier Aanestad.

Avhørt flere ungdommer

Politiet undersøker nå hvilke ungdommer som var på «Huset» kvelden videoen ble lastet opp på nett, og hva de gjorde der.

Vanligvis er det rundt 40 ungdommer som besøker ungdomshuset, men politiet vet ennå ikke nøyaktig hvor mange som var der torsdag i forrige uke.

— Vi har avhørt flere ungdommer som var der denne kvelden, sier Dale.

Hos politiet på Askøy har etterforskningen av trusselvideoen høyeste prioritet.

¿ IKKE NOE UNORMALT: Den siktede 15-åringen var hjemme hos sønnen til Ole Johan Aanestad kvelden trusselvideoen skal ha blitt lagt ut på internett. ¿ Jeg merket overhodet ikke noe unormalt med ham, sier Aanestad, som tror 15-åringen er uskyldig.
Paul S. Amundsen