MORTEN ELLINGSEN

PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)

— Hvor mange liv skal gå tapt før det skjer noe, spør Mikkels klassekamerat, Hattun Rune Bø (10).

I går fikk lokalsamfunnet på Rong i Øygarden en brutal påminnelse om at Riksvei 561 slett ikke er en ufarlig nabo.

Da en personbil prøvde å kjøre ut på veien ved avkjørselen til Torsvik klokken 16.22 i går, ble den påkjørt, rullet rundt og havnet på taket.

Heldigvis forløp det hele uten alvorlige personskader. En jente klaget på smerter i armen, og ble fraktet til legevakten med ambulanse.

Politiet vet ikke årsaken til ulykken.

- Hvem blir den neste?

Dette skjedde ikke langt unna stedet der ti år gamle Mikkel Johan Olsen ble påkjørt og drept mens han prøvde å krysse veien 25. februar i år.

Gårsdagens ulykke vekker vonde minner for familiene i området. De ønsker seg en sikker vei, og krever fortgang i utbedringsarbeidet.

— Vi foreldre blir jo forferdelig bekymret. Vi lurer på hva som kommer til å skje i dag. Hvem er den neste, spør tobarnsmor Alicia Zuniga bekymret.

Nils Ottar Ekerhovd er far til syv år gamle Rebecca (7). Hun har en venninne som bor et stykke lenger utover, men nå får hun ikke lengre lov til å gå når hun skal på besøk.

— Tidligere har hun fått lov til det, men nå etter ulykken er det ikke aktuelt, sier faren.

Ingen overgangsfelt

Roald Urke er talsperson for FAU-gruppen ved Rogn skole som jobber for å få sikret veien. Denne gruppen har hatt flere møter med kommunen for å finne både strakstiltak og mer langsiktige løsninger.

Det første som står på dagsordenen er overgangsfelt.

— Det som er galt med Øygarden er at det ikke er mulig å krysse veien uten å risikere livet. Veien ble bygget lenge før det ble bygd hus her, derfor er det ikke laget fotgjengerfelt. Det er faktisk ingen slike felt på denne veien etter Ågotnes, opplyser Urke.

— Arbeidet med en sikrere vei er i gang. Det er flere ting på gang, men jeg skjønner alle foreldrene som er bekymret, sier Roald.

- Hele pakken!

Men foreldrene er ikke bare bekymret. De er utålmodige.

— Statens vegvesen lovet at de skulle ta tak i dette. Det skal da ikke så mye til å male noen striper på veien, sier Alicia og skjønner ikke hvorfor ting tar så lang tid.

— Det burde vært gjort for ti år siden, mener Urke.

Foreldrene mener også at fartsgrensen bør senkes på hele veistrekningen.

— For min del kan de godt sette fartsgrensen ned til femti. Gjerne helt frem til Ågotnes, foreslår Alicia.

Etter en stund oppdager vi at seks år gamle Kay Siver Bø står med hånden oppe, og vil gjerne ha ordet.

— Nå har alle dere voksne sagt mye, men jeg har lyst til å si noe om dette med trafikken. Jeg synes det burde vært striper, og bommer og trafikklys. Hele pakken! Da skal det gå godt!

PAUL SIGVE AMUNDSEN.