Vraket ble funnet da Statoil letter etter en trase for å føre i land olje, og funnet ble endelig bekreftet på et tokt denne måneden.

Arild Marøy Hansen ved Bergens Sjøfartsmuseum sier til NRK at det er ubåten U-486 som ligger på bunnen. Båten var på vei fra Bergen 9. april 1945, og ble senket av en britisk ubåt tre dager senere. Hele mannskapet på 48 omkom.

UBÅTVRAK: Utsnitt av området der ubåten er delt i to.
DCF SUBSEA
UBÅTVRAK: Slik ligger ubåten på ca. 250 meters dyp utenfor Fedje.
DCF SUBSEA

— Det var kjent at den skulle være forlist der, fordi vi hadde opplysninger fra båten som senket den, sier Marøy Hansen.

Kan inneholde våpen

U-486 ligger to kilometer unna U-864, som ble senket med kvikksølvbeholdere ombord.

— Jeg og andre som så på bildene var i tvil. Men da vi koblet en senkning som vi visste om i Fedjeosen og satt den sammen med Statoils posisjon i kartet, så oppdaget vi at punktene bare var 2000 meter fra hverandre, sier Arild Marøy Hansen ved Bergen Sjøfartsmuseum til NRK.

Ifølge Marøy Hansen kan ubåten inneholde både olje og torpedoer.

Vraket ligger på ca. 250 meters dyp sørvest for Fedje. Ubåten er blitt torpedert og er delt i to. En fremfre del på ca. 30 meter er så langt ikke funnet.

Må regnes som krigsgrav

Marøy Hansen sier til NRK at hele mannskapet på U-486 skal være i fartøyet. Det betyr at vraket må regnes som en krigsgrav.

— Alle skal være i fartøyet. Det er et klart hull inn i trykkskroget forfra, men vi så ingen da vi var nede med fjernstyrt undervannsfartøy, sier Hansen.

Kystverket er orientert om funnet.

Ordfører i Fedje Kristin Handeland (KrF) mener det bør gjøres en skikkelig undersøkelse av fartøyet.

— Med den erfaringen vi har med det andre vraket vil jeg ha bekreftet hva det kan inneholde. Jeg er opptatt av å vite hva som ligger utenfor kysten her, sier Handeland.

TORPEDERT: U-486 ble torpedert av den britiske utbåten HMS Tapir 12. april 1945. Hele mannskapet på 48 omkom.
DCF SUBSEA