• Eg måtte ringe med fløyten for hønsene gikk midt i veien. Då fløttet de seg så vi kunne sykle forbi de.

Fire og et halvt år gamle Michelle Langum fra Åsane forteller dette til Bysidens utsendte. Vi traff Michelle mens hun var på sykkeltur med farmor Berit Langum og farfar Hugo Langum i går. De syklet på den nye og flotte sykkelveien på sørsiden av Kalandsvatnet. Finere gang— og sykkelsti skal du lete lenge etter.

Bergen kommune har bygget gang- og sykkelsti på en strekning av 1800 meter for å knytte sammen gang- og sykkelstiene i Hamreveien og Kismulveien. Den nesten to kilometer lange, nye traseen er blitt en formidabel suksess etter at den nylig ble ferdig. Veien skal offisielt åpnes i morgen.

Berit og Hugo Langum forteller til Bysiden at de bruker veien ofte både til sykkelturer og fotturer. - Dette er et fantastisk godt tilbud for alle som liker å trimme enten til fots eller på sykkel, synes de.

Idyllisk

— Veien går flere steder gjennom idyllisk natur. Her kan du møte på både hjort og all slags fugler. Vi passerer gjennom Selsvik gård der det er all slags husdyr. Veien har lys slik at vi kan bruke den etter mørkets frembrudd, og dermed hele året. Mange pensjonister fra eldresenteret på andre siden av Kalandsvatnet kjører med bil til parkeringsplassen i Kismulveien. Så går de tur på gang- og sykkelstien her. Vi er mange som setter stor pris på dette tilbudet, forteller ekteparet Langum.

Mens vi står og snakker, rullet det syklister forbi oss, nær sagt i alle varianter: Her var klynger med konkurransesyklister på treningstur, enkeltvis kom folk i alle aldre, barn og unge, familier med barn og godt voksne pensjonister tråkkende. Alle hadde glade fjes, og så ut til å kose seg i den varme vårsolen. Noen av barna var så små at de ikke kunne sykle selv, men satt godt og trygt i sykkelvogn bak en av foreldrenes sykkel.

Hilser på husdyr

Tvillingene Hanne Marit og Hans Kristian Lorentzen på to og et halvt år var på sykkeltur sammen med mamma Gunnlaug og far Kjell-Erik. Familien bor i nærheten, og er hyppige brukere av gang- og sykkelstien her. I går var de så heldige å få hilse på mange koselige dyr som ruslet rundt i tunet på Selsvik gård som ligger midt i gang- og sykkeltraseen. Dermed ble det en koselig, liten pause i sykkelturen.

Byråd for miljø, byutvikling og tekniske tjenester i Bergen kommune, Nils Arild Johnsen, forteller til Bysiden at kommunen har brukt 3,5 millioner kroner på de 1800 meterne langs traseen for den nedlagte Osbanen mellom Kismulveien ved Mjelkesvika via Selsnes til Ytre Sandvik.

Verdifullt tilskudd

— Målsettingen har vært å ta vare på de gamle, steinsatte kisteveitene under veien og gråsteinsmurene langs veien. Jeg synes det er gjort et fint arbeid for å gjøre veien både god og fin. Strekningen fra Stend til Kalandseid er velegnet som sykkelvei for familier med barn fordi det ikke er tunge stigninger underveis, sier Johnsen.

— Dette er et betydelig og verdifullt tilskudd til gang- og sykkelveinettet i Bergen. Etter at den nye traseen er blitt farbar, kan man nå sykle på nesten 20 km gang- og sykkelsti helt fra Kristianborgvannet via Hop til Nesttun, til Skjold, rundt Apeltunvannet og Lagunen, opp Rådalen, forbi den gamle jernbanestasjonen på Stend, til Hamreveien, videre til Kismulveien, til Kalandseid og så dreie nordover til veikrysset mellom Osveien og Hamreveien. Derfra kan man sykle på en lite trafikkert bilvei rundt Kalandsvatnet og tilbake til gang- og sykkelstien som begynner i Hamrekrysset, sier byråd Nils Arild Johnsen.

UNNAVEI! Michelle Langum koste seg på sykkeltur med farmor og farfar i går.<p/>FOTO: HELGE SUNDE