– Vår ambisjon er å ha den nye hallen klar i løpet av en fem års periode, sier sjefen for G.C. Rieber Eiendom, Bjart Nygaard.

– Vi skal ikke konkurrere med Grieghallen om finkulturen, men drømmen er å få flyttet de virkelig store pop— og rockekonsertene fra Koengen inn til Solheimsviken, sier en begeistret Rieber-direktør.

Da vil endelig disse største konsertene kunne arrangeres uavhengig av vær og årstider. På mange måter blir det et slags Bergen Spektrum i Solheimsviken.

Den store hallen på 7000 kvadratmeter skal erstatte messehallen Arenum, som er drøyt halvparten så stor.

– Messer vil i fremtiden ikke være av det tradisjonelle slaget slik vi kjenner dem i dag. Derfor må hallen bygges svært fleksibel, der vi også kan ta i bruk store deler av utearealene til store arrangementer enten det er messer, konserter eller andre ting. Under konserter kan scenen for den saks skyld bygges midt i hallen, sier Nygaard.

Startet med Brann stadion Selve messe- og konserthallen skal være uten søyler, med en takhøyde på åtte-ti meter. I tillegg inneholder planene næringslokaler på rundt 13 000 kvadratmeter. Halvparten av disse skal bygges over selve hallen, mens et eget messehotell på nærmere 6.000 kvadratmeter skal bygges foran hallen, nærmere sjølinjen.

Planen krever en nokså stor utfylling av den delen av Solheimsviken som ligger nærmest Nygårdsbroen. Bjart Nygaard regner med å måtte gå noen runder med Fylkesmannen for å få det til.

– Hele denne ideen startet egentlig med at Bergen kommune kom til oss og spurte om vi kunne bygge et nytt Brann stadion her nede. Det så vi at vi måtte kombinere med en messe- og konserthall. Men så ville jo ikke Brann flytte og da ble vi stående igjen med hallen og messeområdet, sier Nygaard.

Noen priskalkyle på hele dette området har han ikke klar ennå, men det vil fort kunne dreie seg om investeringer i størrelsesorden en kvart milliard kroner.

Gigantmaleri Men lenge før den nye messe- og konserthallen står klar, skal hele den stygge langveggen på dagens gamle messehall Arenum pyntes. Lasse Berntzen i designbyrået Fuggibaggi har plukket kjente industrimotiver fra det gamle verftsområdet. Disse skal snart dekke hele den digre langveggen på Arenum. Motivene på veggen vil bli belyst og derfor være et godt synlig kjennemerke i byen gjennom hele døgnet.

Bjart Nygaard har hittil bygget 40 000 kvadratmeter i Solheimsviken og nå regner han seg halvveis ferdig.

Også i fortsettelsen vil det handle om næringsbygg inne på det gamle verftsområdet, slik tilfelle også er på motsatt side av viken. Mens det er forskning, helt nye bedrifter og studenter som vil prege breddene rundt Høyteknologisenteret, er det mer etablerte bedrifter, gjerne innen shipping og IT som har leid seg inn på det gamle verftsområdet.

Først lenger ute i Damsgårdsundet planlegges det boliger på begge sider med gangbro over sundet.

Gangsti langs sjøkanten Nygaard er derfor opptatt av at den indre viken med alle næringsbyggene ikke skal bli helt død etter kontortid.

For å sikre seg mot en stille bydel på kveldstid har han lagt inn en rekke muligheter både i sine egne planer og de han har fått godkjent av kommunen.

For det første er det åpning i noen av planene for å bygge en del leiligheter.

Det skal bygges gang- og sykkelsti langs sjøkanten rundt hele området.

Nygaard håper også at restauranteiere vil finne området interessant med messehotell, konserthall og mange nye boligprosjekter planlagt like utenfor.

Ny Puddefjordsferge

– Dernest har vi faktisk 13 båter som ligger til kai hos oss og faktisk bor her hele året. Disse vil vi prioritere også med de nye planene som innebærer en utfylling av deler av viken. De som bor i båtene vil ta eieransvar for området og sørge for at det er noe liv døgnet rundt, tror Nygaard.

Den store drømmen han har er at noen skal starte kollektivtrafikk med en katamaran inn og ut Puddefjorden. Når hele sjøsiden av Bergen nå fornyes vil det snart være behov for en rask katamaran som kan frakte folk helt fra Store Lungegårdsvannet og langs hele sjøsiden ut til Sandviken.

– Det burde være en bra idé for Gaia-sjef Arne Buanes som nå får så stort et selskap, sier Nygaard og smiler.

– Ingen ting er bedre Daglig leder i Bergen Live, Frank Nes, sier en konserthall som kan ta 10.000 mennesker vil gjøre det mulig å trekke store artister til byen. Bergen Live arrangerer blant annet Rolling Stones-konserten på Koengen i september.

– Ingen ting er bedre enn om Bergen får en arena som er tilrettelagt for store konserter året rundt. Med det ustabile været vi har i Bergen er jo det en stor fordel. I dag har vi idrettshaller, men der er det også annen aktivitet, sier Frank Nes.