Vestlendinger har en ny blåsehelg fremfor seg. I morgentimene fredag er det bare store kjøretøy som loses over Hardangervidda. Vikafjellet er stengt på grunn av uvær.

Øvrige fjelloverganger er åpne. Her er vegvesenets liste.

Trafikkoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen regner med at vinden løyer fra klokken 14 fredag, men er usikker på om pustehullet blir stort nok til å få ryddet veien over Vidda og åpne for vanlige kjørretøy.

Ny vindøkning

Meteorolog Stig Arild Fagerlid varsler bare et midlertidig opphold.

— Vinden vil løye utover ettermiddagen, men det øker på til kvelden og i morgen blir det trøbbel igjen, sier han.

Første del av fredag sliter vi med et lavtrykk som ligger et godt stykke vest for Stad. Lavtrykket trekker nordover og svekkes samtidig, vinden vil derfor avta.

Men været trekker bare pusten noen timer, før vinden slippes løs igjen. Lørdag skal vi slite med et kraftig lavtrykk som passerer over Storbritannia natt til lørdag. Det treffer Norge langt sør, noe som gir sørøstlig vind på Vestlandet. Med lavtrykket følger en god del nedbør, men den treffer best sør og øst for vannskillet.

Yr melder om sørøst liten til full storm lørdag, regn og regnbyger og snø i høyden. Lokalt mye nedbør sør for Boknafjorden.

Snøbyger i høyden søndag

Søndag svekkes lavtrykket og det blir gradvis mindre vind. Utover søndagen snur vinden på nordvest, sier Fagerlid i Storm.

- Hvordan er utsiktene til å få litt snø, i hvert fall på Kvamskogen og andre utfartsområder?

— Det ser lovende ut mot slutten av helgen, når det snur på nordvest. Det er typisk snøgbygevær. I forkant av nordvestvinden er det mer usikkert. Da vil snøgrensen ligge om lag på Kvamskogen-nivå, men helt nøyaktig hvor langt ned det vil snø er vanskelig å varsle, sier han.