Både stormen «Berit» og dens lillesøster har herjet med Vestlandet denne uken, men fredag ser naturkreftene omsider ut til å ha satt på bremsene.

Det varer ikke lenge. I kveld kommer en ny storm til Vestlandet.

— Været blir omtrent som i går, med litt mindre kraft i vindkastene. Men så blåser det opp til liten storm i 20-21-tiden i kveld, med ganske mye regn, sier Gunnar Livik, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Sterk vind på vei

Allerede nå er «et kraftig, men lite lavtrykk» på god vei inn over Vestlandet, melder Meteorologisk institutt. Det ventes sterk vind og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

— I dag ligger det an til stiv og sterk kuling langs kysten, med regn og sluddbyger, samt snø i indre strøk. Stormen som kommer i kveld varer bare til lørdag morgen, sier Livik.

Da dreier det til vekslende vestavind, stort sett av styrke kuling, og slik vil det holde seg gjennom helgen.

— Det kommer flere lavtrykk fremover. De ser ikke ut til å være like kraftige som de vi har hatt denne uken, men det blir mye regn i overskuelig fremtid, altså frem til neste søndag, sier Livik.

Pent vær er det bare å glemme, sier Storm-meteorolog Stig Arild Fagerli.

— Prognosene viser fortsatt en urolig værtype. Det er ingen høytrykk på vei, men stormen som kommer i natt er nok det eneste lavtrykket som ser ut til å gi vind av betydning. Lørdagen blir nok den mest vindfulle på en stund.

Regn med regn

Fagerli mener vi nå får en værtype som er mer normal for årstiden, med kjøligere temperaturer og nordvestlig vind.

— Det har vært mildt hittil i høst, men nå blir det et vinterlig regime, der nedbøren i større grad kommer som snø, sier Fagerli.

- Godt nytt for skisentrene, i det minste?

— Det blir kanskje ikke nok nedbør i første omgang, men det blir iallfall kaldere, sier Fagerli.

Snøgrensen i indre strøk vil ligge rundt 400 meter noen dager fremover, og det ventes bygevær også der, sier statsmeteorolog Livik.

UROLIG VÆRTYPE: Vindkartet viser en fortsatt urolig værtype utenfor Norge. Rødt er sterk vind, grønn svakest.
STORMGEO
DET SNØR: Et hvitt teppe la seg over Bergen i natt.
2211-TIPSER