Politiet har tatt opp igjen uroaksjonene fra i fjor vinter. Da ble mer enn 200 personer tatt i løpet av fire hektiske uker, mange av dem brukere.

Denne gangen har politiet et særskilt søkelys mot dem som omsetter narkotika.

— Vi konsentrerer vår innsats mot selgerne, og slår til der vi observerer omsetning av narkotika, sier leder Jørn Solsvik ved seksjon for organisert kriminalitet ved Bergen sentrum politistasjon.

Han anslår at rundt 200 personer er blitt innbrakt siden aksjonen startet for en drøy måned siden.

Blir stresset av aksjonen

De narkomane som oppholder seg i parken merker aksjonen godt. Klokken 18 i går var det ikke mer enn én time siden sist gang politiet hadde vært der.

— De oppnår ikke noe annet enn at folk blir urolige og stresset. Og da kan det hende de gjør ting de ellers ikke ville gjort, sier Erik Hæreid (53).

I går kveld sto han og Linda Kristiansen (19) sammen med ti andre på høyden inne i parken. De medgir at aksjonene i fjor vinter lyktes i å fjerne mange av de utenlandske selgerne fra parken.

— Men de forsvant jo bare til andre steder i byen. Og nå begynner de å komme tilbake igjen, sier Linda Kristiansen (19).

- Helt feil prioritering

Klokken 19 i går hadde politiet siden morgenkvisten innbrakt minst seks personer.

Fem av dem var innom arresten og noen anmeldt, blant annet en som forsøkte å selge piller til politiet, forteller operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Linda Kristiansen mener politiet prioriterer helt feil når de bruker ressursene sine i parken.

— Politifolkene som kommer hit sier at de vil hjelpe de unge som er her, og få dem på bedre tanker. Jeg har vært her i tre år, de har ikke hjulpet meg, sier 19-åringen.

— Politiet har sikkert en idé og en illusjon om hva slags samfunn det er de vil ha. Men det oppnår de ikke ved å behandle oss sånn, legger Erik Hæreid til.

Vil vare lenge

Men politiet har ingen planer om å slå på bremsene med det første.

— Vi skal være mer tålmodige denne gangen, og har planer om å holde trykket oppe noe lenger, sier Solsvik.

Etter det BT får opplyst, er det planer om å fortsette med samme intensitet i minst to uker til.

Ifølge politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon, er formålet med uroaksjonene forholdsvis enkelt.

— Hensikten er å redusere den åpenlyse kriminaliteten, og ikke minst bremse omsetningen av narkotika i og rundt parken, og i sentrum for øvrig, sier Valland.

Flytter på seg

- Har det hjulpet?

— Vi ser at det har hatt en effekt, ved at det er mindre aktivitet i parken på dagtid. Og de utenlandske selgerne er helt fraværende. Men vi tror ikke at vi løser det store verdensproblemet som er narkotika ved å gjennomføre slike aksjoner, understreker han.

Politiet har allerede merket at selgermiljøet har flyttet sin aktivitet til andre områder i sentrum.

— De har spredt seg utover et større område, men vi flytter etter, sier Solsvik, og legger til at de har et godt samarbeid med kommunen, som tar imot dem som politiet har hatt inne.

Byråd støtter aksjonene

I fjor fikk politiet kritikk, blant annet fra Bergensklinikkene, for at de startet aksjonene uten at kommunen sto klar med sine hjelpetiltak.

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) mener kommunen er bedre rustet til å hjelpe flere denne gangen.

— Vi har økt vår utegående virksomhet. Oppsøkende team er til stede i parken, de snakker med brukerne og tilbyr dem å bli med til Straxhuset. Vi har tettere kontakt med rusmisbrukerne nå, sier Iversen, som støtter aksjoner som er konsentrert mot selgerne.

Tall fra Bergen legevakt viser at 161 personer ble sendt til døgnbehandling fra rusakuttposten i fjor. Tilsvarende tall for 2011 var 63 personer.

— Det er viktig at politiet fortsetter sitt arbeid mot narkotikamiljøene i Bergen. Samtidig skal vi ikke glemme at det gjør det mer krevende å være rusmisbruker. Derfor støtter vi aksjoner som er konsentrert mot selgerne, sier Iversen.