— Det var for tidlig å pensjonere seg, sier Mai-Lis Rockstroh Olsen med en liten latter.

Klokken har så vidt passert 19 og vi er kveldens første gjester på Fabrikkloftet i pittoreske Brandasund, helt nordvest i Bømlo.

Innehaveren har ennå tid til å slå av en prat med gjestene, mens ektemannen Ole Palmer Olsen varmer opp komfyren ute på kjøkkenet.

Optimister

Ekteparet nyåpnet restauranten i april og håper det skal la seg gjøre å drive året rundt - bort sett fra noen måneders opphold på ettervinteren.

— Foreløpig går det over all forventning, sier en optimistisk vertinne.

Når båtturistene har gått i naust for vinteren, satser ekteparet på bedriftsmarkedet. Før julebordene setter inn.

Historien sitter i veggene på Fabrikkloftet, som fra 1875 til 1950 huset en hermetikkfabrikk. Drevet av familien Wåge, som det meste i Brandasund.

Rasmus Wåges to sønner startet hver sin landhandel på hver sin side av sundet. Begge butikkene drives fortsatt året rundt av Wåges etterkommere. På andre bredden ligger Skjeret landhandel, kjent som butikken til Nilla på Skjeret. Den drives nå av Nilles barn og barnebarn.

Kokken kommer ut fra kjøkkenet og slutter seg til samtalen.

Fra sardiner til grill

De var idérike folk i Brandasund, sier Olsen og blar i bunke gamle etiketter for sardiner, seikaker, fiskeboller og kippers.

Alt sammen nedlagt her i huset.

Ole Palmer Olsen var byggmester inntil en trøblete skulder gjorde det nødvendig å finne annet arbeid. Mai-Lis Rockstroh Olsen jobbet i et elektronikkfirma i Stavanger som måtte nedbemanne.

Plutselig sto begge uten jobb.

— Hvorfor ble Brandasund løsningen?

— Vi har venner her ute og har vært i Brandasund opptil fem ganger i året. Her ute liker vi oss godt. I fjor laget vi til servering under Brandasund-dagene, Ole grillet og jeg hadde skaffet skjenkeløyve. Da tigget folk oss om å overta Fabrikkloftet, som tidligere ble drevet av Sunnhordland hotell.

Siste stopp

— Jeg hadde ikke våget hvis ikke jeg visste at Ole kunne lage mat, sier hun og kikker bort på husbonden.

Vinteren ble brukt til å ruste opp lokalene. Her er nye gulv og nye, heimesnekrede bord dekorert med sjøkart over Vestlandet.

Brandasund ligger for enden av veien, 17 kilometer nord for kommunesenteret Svortland. Likevel, avstanden er ikke noe problem, bortsett fra når det gjelder vareleveranser, sier Mai-Lis og sukker.

— Største aberet med å drive så langt ute i havgapet er å få varer hit. Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har brukt på å etterlyse varer. Kjøttet vi har bestilt blir etterlatt i en butikk i Svortland, så må vi hente.

Men det må gå, huset er solgt og det gamle livet i Stavanger er historie.

NYTT LIV: Mai-Lis Rockstroh Olsen og Ole Palmer Olsen brøt opp fra Stavanger for å overta restauranten Fabrikkloftet i Brandasund. ODDLEIV APNESETH (foto)
Apneseth Oddleiv