— Vi er veldig nysgjerrige på resultatene av vannprøvene; de vil foreligge om få dager. Håpet er at vannet har skylt rent liene og at vi ikke får en ny omgang med smitte, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune.

Rundt 550 diagnostisert

Mandag var det registrert rundt 550 diagnostiserte tilfeller av Giardia-smittede i Bergen.

— De aller fleste har vært smittet en god stund. Det rimer bra med vår teori om at kloakkforurensningen er knyttet til oversvømmelsene i september, sier Søbstad til Bergens Tidende.

Da det regnet som verst, fløt det over i enkelte grøfter og kummer. Dette ble spylt ned i nedbørsfeltet og havnet i drikkevannet.

Gått tom for tester

Fredag var 400 smittede diagnostisert. Selv om tallet i går var kommet opp i 550, betyr ikke det at antall smittede akselererer.

— Sykehuset hadde et stort overheng av prøver som ikke var analysert, forklarer Søbstad.

Epidemien har ført til at Haukeland Universitetssykehus har problemer med å være à jour med prøvene. Normalt er det bare rundt 25 personer som smittes av Giardia i året.

— Sykehusets har tatt i bruk hurtigtester, men fredag gikk de tom. Nye kommer tirsdag, sier Søbstad.

- På hell

Smittevernetaten har løpende kontakt med legevakter og legekontorer. Køene kan være en indikasjon på hvor utbredt epidemien fortsatt er.

— Hvis det nå går som vi forventer, vil vi se en vesentlig reduksjon i antall smittede når sykehuset kommer à jour med nytatte prøver. Vi tror epidemien er på hell, sier Søbstad.

UV-filter kommer

Bergen kommune installerer nå UV-filter som tar knekken på Giardia-parasitten i Svartediket.

— Vi har fått signaler på at det lar seg gjøre. I løpet av tirsdag får vi den endelige bekreftelsen, sier sjefingeniør Arne Seim i Bergen Vann KF til BT.

Det letes fortsatt etter hvor smitten kommer fra, og det tas stadig vannprøver av Svartediket og nedbørsfeltet i området.