– Det var en stor, voksen hunnsau med bjelle. Den er revet opp fra halsen og ned, bjørnen har tatt skinnet av bringen på sauen og spist alt fettet. Det var ikke mye fett igjen på dyret da vi fant det.

Slik beskriver fjelloppsynsmann Einar Fortun synet av kadaveret slik han fant det fredag kveld. Sauen er trolig drept tirsdag eller onsdag denne uken. Fortunen poengterer at dyret er drept på nøyaktig samme måte som de seks andre sauene som er funnet i Sogn og Sunnfjord denne måneden.

Dermed er det sannsynlig at det er samme bjørn som har vært på ferde.

– Vi kan ikke garantere for at det er samme bamsen, men sjansen for at det er det er veldig stor. Det er ikke så mye bjørn i Sogn og Fjordane, sier regionsansvarlig for rovviltkontaktene i Sogn og Fjordane og Hordland, Sverre Tveiten.

Gir ikke fellingsløyve

Den beryktede hannbjørnen har rukket å gjøre mye ugang hittil i juni. 2. pinsedag ble to sauer funnet drept på Munndalsstøren i Fjærland. Dagen etter ble sau nummer tre funnet samme sted, mens en fjerde fremdeles er savnet. Kort tid etter ble ytterligere to kadavere funnet på Dregebø i Gaular.

– Vi skal akseptere at streifdyr av bjørn tar enkeltdyr, og derfor er det ikke aktuelt å gi fellingsløyve slik det ser ut nå. Hvis bjørnen slår seg til ro i Krundalen og dreper flere dyr, får vi se på det igjen, sier fylkesmann i Sogn og Fjordane, Nils Erling Yndesdal.

Yndesdal har mottat søknaden om fellingsløyve fra Fjærland i Sogndal kommune denne uken, men avventer altså situasjonen.

– Nå er det jo en stund siden siste kadaveret ble funnet i Fjærland – to til tre uker – og det ser ut som bjørnen er på vei østover, sier han.

Fjelloppsynsmannen har tidligere vært ute etter ekskrementer eller hår fra hannbjørnen som kan identifisere den. Bjørnen har ikke etterlatt seg noe som kan gi DNA-prøver denne gangen heller, forteller Fortun.

Fikk flokken på fjellet

Det har ikke lyktes bt.no å få kontakt med saueeieren Ove Baggetun. Fortun har hatt jevnlig kontakt med han, og kan fortelle at Baggetun brukte lørdagen på å få saueflokken opp på fjellet.

– Der er det mye lettere å kontrollere flokken enn i skogen, sier han.

– Hva vil bonden foreta seg etter dette?

– Han har ikke så mye å gjøre. I tilfelle bjørnen blir i området og dreper igjen, så kan han søke fylkesmann om løyve til å felle dyret, sier Fotrun.

Bjørnen er sist observert for fjorten dager siden på breen mellom Fjærland og Jølster.

DREPT: - Sauen er revet opp fra halsen og ned, bjørnen har tatt skinnet av bringen på sauen og spist alt fettet, sier fjelloppsynsmann, Einar Fortun til Bergens Tidende.
Statens naturoppsyn