– Vi bærer noe av det viktigste vi har med oss ut i byens puls og tror det har bærekraft i seg, sier Thor Brekkeflat.

Han har vårpuss på kirkesykkelen og konstaterer tilfreds at her er håp for «Evigheten». Alterbildet er på plass, to brosteiner og en salmebok likeså. Verre er det med kirkevinen. Gatepresten finner en halvfull flaske fra i fjor i kassen. Den tar han ikke sjansen på å benytte og kaster den umiddelbart – uten prøvesmaking.

På bortebane

Gategudstjenestene er Kirkens Bymisjons sommerbidrag i Bergen. Mellom tre og 350 deltakere har gatepresten samlet til disse korte gudstjenestene på Torgallmenningen, ved Den blå steinen og enkelte andre steder i byen de siste syv somrene. Takket være den spesiallagede kirkesykkelen, importert fra Danmark, er det langt lettere enn før å ta seg frem for gatepresten.

– Til vanlig inviterer vi folk inn i kirken. Nå tar vi med oss noe av det beste vi har ut i byen, sier Thor Brekkeflat og innrømmer at det er litt ekstra krevende å være på bortebane.

Kirken er ubeskyttet på gaten. Likevel tar presten med seg noe av det mest hellige, brød og vin, ut i friluft. Aldri har noen tullet med det. Brekkeflat har heller opplevd en takknemlighet. Noen hadde aldri kommet seg til nattverd om ikke kirken hadde kommet ut til dem.

Ekte saker

Torsdag klokken 15.00 inviterer gatepresten til sommerens første gategudstjeneste ved de grå steinene på Vågsallmenningen. Med seg har han en gjeng blåsere som også vil holde en liten konsert. Tidligere rusmisbrukere stiller som kirketjenere. Grillfest skal det også bli.

Helt på bunnen av den rommelige kassen på kirkesykkelen ligger Bibelen. Det er ekte saker Tor Brekkeflat er på farten med. Lett svinger han sykkelen og er sikker på at dette skal gå bra. Bare alterduken mangler. Den er til rensing.

Gatepresten er en av landets få prester som er fast utstyrt med pumpe. Men noen oppblåsbar kirke vil han ikke ha. Det får holde med kirkesykkelen.