Det er nå registrert 60 sammenhengende døgn med målbar nedbør i Bergen, det vil si dager med mer enn 0,1 millimeter nedbør. Den forrige rekorden var på 59 døgn, og ble satt i 1975.

— Mengder med lavtrykk kommer inn fra havet. Når disse skal presses over fjellene får vi slike mengder nedbør, sier konsulent K. Sætre ved Vervarslinga for Vestlandet ved Meterologisk institutt i Bergen.

Ifølge Sætre kan rekorden ennå bli større før årets slutt.

— Det vil roe seg litt mot helgen, men så vil det tilta i styrke. Vi må uansett belage oss på nedbør hver eneste dag i denne perioden, avslutter Sætre.

Sjekk oppdatert værmelding for ditt distrikt!

Potethøst i reprise

Varmen og nedbøren får konsekvenser for miljøet. Potetene er klar til å høstes, rosene blomstrer, og sommerfuglene kommer ut av dvalen.

Ronny Nordvik i Bergen kunne gå ut og høste nypoteter til julemiddagen i år.

– Jeg fikk spadd opp potetene til julemiddagen i dag 24. desember, rett fra hagen her i Bergen. Jeg tar opp resten over nyttår – da blir det vel årets første nypoteter, skriver Nordvik i en epost til bt.no.

Potetene hans er ikke det eneste vårtegnet på Vestlandet for tiden.

Sommer- eller vinterfugl?

Marius (9) og Julie (snart 8) fant en sommerfugl ved Tertitten barnehage på Tertnes andre juledag.

– Den satt på rutsjebanen og flakset sakte med vingene, det var nok litt kaldt for den. Etter et lite opphold på hånden til Marius fant barna et tørt oppholdssted til den inni noen busker. De er spent på om den klarer seg gjennom vinteren. Lillebrødrene Henrik og Martin, i tillegg til Julianne, Janne , Anne og Trond var også med. De er alle litt usikre på om det er jul eller juli nå, skriver familien i en epost.

På Tunes i Arna var Bolla pinnsvin ute på tur første juledag. Lille Hedda gjorde store øyne da hun fant den lille krabaten, som egentlig skulle ligget i dvale på denne tiden av året.

– Den gikk oppover veien like utenfor huset vårt. Det var grådig tidig. Vi hentet litt brød, men det ville den ikke ha, sier mamma Gro-Anita.

Vekkes av regnet

Zoolog Ingvar Byrkjedal ved UiB sier det mest sannsynlig er nedbøren, ikke varmen, som har fått Bolla til å legge ut på vandring.

– Det er ikke uvanlig at pinnsvin kan våkne opp vinterstid hvis det regner inn i bolet. Du kan jo selv tenke deg hvordan det er å få vann i sengen. Problemet er at de taper varme når de setter i gang maskineriet, og brenner mye fett, så flesteparten dør fordi de ikke finner mat, sier Byrkjedal.

Det samme gjelder hoggorm, som også er observert på Vestlandet i desember. Får de vann i bolet, må de finne seg et nytt.

Denne krabaten var ute og spaserte i Arna i romjulen. Egentlig skulle den ligget i dyp søvn.
Denne sommerfuglen på Tertnes har tatt feil av årstiden.
Sender ved et bilde av en nyutsprunget rose fra hagen vår. Det er tydelig at naturen er forvirret av det varme været, skriver Remi Sture i Fyllingsdalen.
Dette blir det mer av de neste dagene. Dermed ryker en nedbørsrekord.
Fred Ivar Utsi Klemetsen