Bybanen i Bergen er tildelt Kollektivtrafikkprisen 2012. Prisen deles ut av Norges fylkeskommuner ved Samferdselsessjefskollegiet og kollektivtrafikkforeningen.

Juryen vektlegger at Bybanen har gitt et løft til kollektivtrafikken i Bergen og lyktes med å tiltrekke seg nye kundegrupper, heter det i en pressemelding.

Skyss har gjort flere store ruteomlegginger for bedre å dekke behovet i hovedkorridorene. Grunnprinsippene fra Bybanen med gjenkjennelig profil, fast trasé og høy frekvens er videreført på en serie med stamlinjer for buss, skriver juryen.

— En anerkjennelse

Direktør Oddmund Sylta i Skyss er svært glad for prisen.

— Jeg synes det er kjempeflott. Det er nok en pris til Bybanen, som viser at det har blitt et vellykket prosjekt, og ikke minst at en kan få ting til når mange står bak, sier Sylta til bt.no.

Han tror prisen betyr mye for alle som står bak Bybanen og som har jobbet med den.

— Det betyr mye å få en anerkjennelse av at en har bidratt til å heve kollektivtrafikkens omdømme og posisjon, sier Sylta.

- Attraktivt kollektivtilbud

Juryn mener at samarbeidet mellom de involverte aktørene har bidratt til å utvikle et attraktivt kollektivtilbud til befolkningen.

— Vi er veldig stolte og glade alle som har en bit av dette, det er mange, kommenterer Skyss-direktøren.

Kollektivtrafikkprisen går til beste tiltak, løsning eller ambassadør for kollektivtrafikk i Norge.

Posten og Natur og Ungdom

Prisen deles i år ut for tredje gang. I 2010 vant Natur og Ungdom for sitt engasjement for kollektivtrafikk lokalt og nasjonalt – også på utradisjonelle arenaer, som kollektivkampanjen.no.

I fjor vant Posten Norge Østlandsterminalen fordi syv av ti postansatte reiser kollektivt til og fra jobb daglig.

Til årets kollektivtrafikkpris var åtte kandidater nominert. De omfatter produkter, tiltak og en fagperson i bransjen, i tillegg til en meningsbærer for kollektivtrafikken.

Juryen har bestått av:

Annelene Holden Hoff - seniorrådgiver i Samferdselsdepartementet

Bård Norheim - daglig leder i Urbanet Analyse

Lena Nesteby - markeds- og kommunikasjonssjef i Flytoget

Bybanen har mottatt flere priser tidligere, blant annet pris for design i 2011 («Red Dot Award») og prisen for beste prosjekt i verden samme år («worldwide project of the year»).

Si din mening om Bybanen!