ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

De siste dagene har flere politifolk jaktet på mannen, men i går kveld fikk BT opplyst av politiet i Hamar at innbruddstyven fortsatt var på frifot. «Vandreren» er tidligere dømt for 450 innbrudd, som skal være uoffisiell norgesrekord.

Politiet knytter «Vandreren» til den siste innbruddsbølgen fordi mannen uteble fra Ringerike kretsfengsel ved Hønefoss etter endt permisjon tidligere denne måneden. Noen dager seinere startet hytteinnbruddene i Ringsaker, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Politiet fester også lit til observasjoner av den notoriske innbruddstyven i Lillehammer sist mandag.

Hermetikk og sprit Fremgangsmåten under de siste innbruddene likner det som er blitt «Vandrerens» varemerke: Han går fra hytte til hytte, bryter seg inn, spiser hermetikk og drikker brennevin, før han trasker videre. Som regel stjeler han ikke annet enn småting han får plass til i ryggsekken sin.

Vandreren utdypet sin forkjærlighet for fjelltraktene i Gudbrandsdalen på denne måten i et intervju i fjor høst:

— Jeg drar til Gudbrandsdalen fordi det er så mange kjente og historiske steder der. I alle år har jeg lest kongesagaer og således blitt godt kjent med steder i dalen.

På kryss og tvers Da han ble pågrepet etter fjorårets turné, som startet i Romsdal, uttalte han imidlertid: - Jeg var møkk lei av å traske i fjellet.

Politiet ble etter hvert også lei av mannen. «Vandreren» ble nærmest en kasteball mellom forskjellige lensmannskontorer og politidistrikter. Åsane lensmannskontor ble koblet inn i saken, noe de likte dårlig. 42-åringens tilknytning til Åsane er at hans gamle mor bor der.

Rullebladet til 42-åringen går tilbake til tidlig på 1970-tallet da han herjet i Hordaland. Siden har han vært domfelt 13 ganger, for innbrudd i hytter, seterbygninger, campingvogner og andre bygninger.

«Vandreren» beveger seg på kryss og tvers i fjelltraktene i Sør-Norge, og tar buss og tog på enkelte strekninger. Da han ble tatt i fjor, var han på vei sørover Gudbrandsdalen med nattoget.