— Veldig hyggelig. Vi bruker banen mye, men det var ganske tilfeldig at det var nettopp vi som skulle bryte rekorden, sier Kenneth Arnesen.

Han hadde kjøpt billett til seg selv, datteren Kari Høeg Arnesen og sønnen Mikkel Høeg Arnesen. Det var datteren Kari som fikk billett nummer 164.001.

REKORDHOLDERE: Da Kari Høeg Arnesen, Mikkel Høeg Arnesen og pappa Kenneth Arnesen gikk om bord i Ulriksbanen, var rekorden et faktum.
Ronald E. Hole

— Vi bor i området og bruker Ulriken mye. Vi går egentlig mest til fots, men i dag ble det banen. Vi skulle bare ta en kort tur fordi det blåser mye og er så isete, sier Arnesen.

- Jevn økning

Anthony Hutchinson i Ulriken Taubaneselskap overrakte rekordholderne både gratis årskort for hele familien og gavekort til helaften på resuranten på toppen av Ulriken.

Ifølge Hutchinson har trafikktallene økt jevnt siden ombyggingen i 2009.

— I flere år var vi vært i nærheten av 160.000. Alle klager på dårlig vær, men sannheten er at vi har hatt ganske mange fine dager både i sommer og ut over høsten. Dermed vil mange på tur, sier han.

- Hvordan foregår tellingen?

— Det er billettsystemet vårt som registrerer antall reisende. Mange kjøper enkeltbillett, så vi registrerer antall påstigninger, sier Hutchinson.

Beste siden 1962

Forrige rekord ble registrert allerede i 1962, som var året etter oppstarten. Den gang var tallet 164.000, ifølge Bergen byleksikon.

Boken «Bergensernes fjellverden» oppgir derimot 162.000, ifølge daglig leder Anthony Hutchinson i Ulriken Taubaneselskap. Han sier de forholder seg til høyeste tall.

Tallet var nede i 91.000 midt på 70-tallet, men har økt jevnt og trutt etter en større oppussing i 2009 av restauranten på toppen og banen med sine to gondoler - Perle og Bruse.

Turistforeningen vokser også

Kommunikasjonsrådgiver Ida Amalie Helgesen i Den norske turistforening er begeistret over Ulriksbanens rekord. Den bekrefter at nordmenn blir stadig mer opptatt av et aktivt friluftsliv.

— De siste årene har vi vært spesielt opptatt av å skape mange bynære tilbud. Vi vil at folk skal ha mulighet til friluftsliv i hverdagen og også utenom de lange feriene. Ulriksbanen er jo nettopp et slikt flott tilbud, sier hun.

Medlemstallet i Turistforeningen har også økt mye de siste årene. Nå ertallet 250.965. Det er 5000 flere enn i fjor. Spesielt stor har veksten vært blant ungdom.

— Samtidig økte antall overnattinger på Turistforeningens hytter med 22 prosent sist sommer. Riktignok hadde vi en sommer med mye pent vær, men trenden er at stadig flere ønsker å bruke fritid i naturen, sier Helgesen.

SPENT: Anthony Hutchinson i Ulriksbanen talte passasjerene ekstra grundig søndag formiddag.
RONALD E. HOLE