— Dette er kjempepositivt. Det går rette veien nå, sier Iordache-familiens talsmann, Terje B. Matthiesen, til Bergens Tidende.

Familien Iordache fra Romania skulle egentlig ha vært ute av landet 12. september. Men familien i Ytre Arna nektet å reise, og Jennifers foreldre har siden holdt seg i dekning på hemmelig sted.

De fryktet at politiet skulle komme å hente dem. Nå har Utlendingsnemnda (UNE) besluttet at saken skal tas opp til ny behandling, sannsynligvis like over nyttår. Til da kan familien glemme alt som heter utreisedato, tvangsutsendelse og uniformert politi. De kan nå bevege seg fritt mens de venter på den nye behandlingen av saken.

«Halmstrå»

— For familien må den nye behandlingen oppleves som et halmstrå, sier nemndleder i UNE, Bjørn Vagle, til Bergens Tidende.

Det er han som har besluttet at saken skal tas opp igjen. Ifølge Vagle er det en totalvurdering av saken, kombinert med nye opplysninger, som gjør at den skal behandles på nytt. Et av kriteriene for ny behandling er at det er oppstått vesentlig tvil.

Sist saken ble behandlet var Vagle alene om avgjørelsen om å nekte familien opphold i Norge. Når saken skal opp på nytt, skal nemnden styrkes med to nye medlemmer.

— Det gir en helt ny mulighet for familien når nemnden består av tre personer istedenfor meg alene, sier Bjørn Vagle.

Farens helsetilstand

Etter det BT forstår er det helsetilstanden til Jennifers far, Emil Iordache, som er hovedårsaken til at saken gjenopptas.

Blant annet har psykolog Magne Raundalen vært alvorlig bekymret for helsen til både Emil Iordache og konen Mariana. Raundalen sendte i høst et brev om dette til Utlendingsnemnda, etter å ha hatt møter med foreldrene. I brevet skrev han at foreldrene anser hjemsendelse til Romania som den sikre undergang for Jennifer, og dermed for hele familien.

Familiens talsmann, Terje B. Matthiesen, mener at Utlendingsnemnda fjerner seg fra det viktigste ved å legge så stor vekt på Emil Iordaches helse. Matthiesen mener det viktigste er at Jennifers alvorlige helseproblemer ikke kan løses i Romania.

— Det blir helt galt hvis nemnden ender med et negativt svar basert på farens psykiske problemer. Det viktigste i denne saken er jo at Jennifer får bli i et land som har reddet livet hennes før, og som kan hjelpe henne igjen i en akutt situasjon, sier Terje B. Matthiesen.

Foreldrene til stede

Både Emil og Mariana Iordache skal personlig være til stede under den nye behandlingen i nemnden. Terje B. Matthiesen mener at også Jennifer burde være med.

— Det er jo henne saken dreier seg om, sier han.

Nemndleder Bjørn Vagle sier at det er lite aktuelt at Jennifer får delta under behandlingen, hvis hun ikke har noe å bidra med ut over det som allerede ligger i dokumentene.

— Det er ikke hun som er klager, det er foreldrene. Dette kan kanskje høres formelt ut. Men for oss er det dessuten ikke riktig å trekke så tunge veksler på en liten jente på ni år, sier Bjørn Vagle.