Det er de erfarne utelivsaktørene i KJS Servering som har investert 56 millioner i Bergens nye restauranthus. Det gamle Bergen børs-bygget skal i løpet av året huse ni ulike restauranter og serveringssteder.

KJS driver blant annet restauranter på Zachariasbryggen, men i Matbørsen skal de ikke selv drive, men ha inn ulike leietakere.

Italiensk, spansk, japansk, baskisk ...

I utgangspunktet ville Steinar Knutsen og KJS ha inn aktører som satset på norsk mat, men det fikk de ikke til. Det blir isteden internasjonal profil i lokalene som tidligere huset turistinformasjonen.

— Vi må forholde oss til markedet og vi kan ikke tvinge konsepter på folk. Derfor vil vi ha både tapas, sushi og italiensk mat her, sier Knutsen.

— Jeg har forelsket meg i det baskiske kjøkkenet, sier kokk Thorbjørn Thorsen.

Han er kokk på restauranten Chili, som skal være en av leietakerne i Matbørsen.

— Her skal du kunne ta deg en liten matbit - det baskerne kaller pintxos - eller du kan spise full middag, sier Thorsen.

Det gamle Bergen børs-bygget kalles Frescohallen, på grunn av Axel Revolds store freskomalerier som dekker deler av vegger og tak. Per Jørgensen sier de gjør det de kan for å ta godt vare på kunstskattene.

- Fint å se freskene

— Vi har ikke kjøkken her inne i selve hallen, men i rommet ved siden av. Det skal ikke ose fettlukt og annet opp mot maleriene. Vi har samarbeidet godt med både riksantikvar og byantikvar når vi har jobbet med konseptet, sier Jørgensen.

Bjørg Thorsen var blant dem som hadde tatt turen inn på Matbørsen torsdag ettermiddag. Hun var glad for å kunne få se freskene igjen.

— Vi kjenner jo denne hallen fra vi var liten. Det er blitt veldig fint her. Vi kunne jo selvsagt gå inn her når det var turistinformasjon, men det var liksom ikke for oss bergensere, sier hun.