— Det er riktig at vi har siktet ytterligere en mann i saken. Jeg vil ikke si noe om bakgrunnen for det, bortsett fra at han har blitt interessant ut fra taktiske opplysninger om har fremkommet under etterforskningen, sier lensmann Arne Vardøy ved Arna og Åsane politistasjon til Bergens Tidende.

Torsdag reiste drapsetterforskere fra Åsane til Molde for å avhøre mannen. Opplysninger som kom frem i avhøret, gjorde at mannen fikk status som siktet. Det ble også foretatt ransakelse i boligen til 26-åringen.

— Jeg vil ikke si noe om hva vi eventuelt fant under ransakelsen, sier en ordknapp lensmann Vardøy.

Ble innlagt

På bakgrunn av blant annet ransakelsen er 26-åringen formeldt siktet i drapssaken. Han er så langt ikke konkret siktet for drap, men politiet omtaler mannen som «interessant». 26-åringen skal være en kjenning av 16-åringen som sitter varetektsfengslet for drapet. Han skal også ha vært i Bergen da drapet på Løtvedt fant sted.

I løpet av avhørene av 26-åringen, som pågikk både torsdag og fredag, ble mannen så syk at han måtte tas hånd om av helsevesenet. Politiet fikk derfor ikke avsluttet avhørene.

— Det er så langt ikke kommet frem opplysninger som gjør at vi ville ha fremstilt han for varetektsfengsling, hevder Vardøy.

Konflikt interessant

Den siktede 26-åringen skal ha bodd i samme huset som den drepte frem til nyttår. Han er i nær familie med husverten. Politiet er kjent med at det var et heller dårlig forhold mellom Løtvedt og husverten, og at konflikten nå var på vei mot retten. Konflikten var så kjølig at de ikke snakket sammen. Husverten ønsket nå å få 59-åringen ut av eneboligen på Solsmittet.

— Denne konflikten er selvsagt et av mange spor og mulige motiv som vi etterforsker i en bredt anlagt etterforskning. Så langt er det ikke noe som heller mer i den ene eller andre retningen, sier Vardøy.

— Står politiet foran et gjennombrudd i drapssaken?

— Det er det ikke holdepunkter for å si. Så langt har vi en rekke taktiske opplysninger etter at rundt 100 personer er avhørt. Vi venter derimot på det tekniske gjennombruddet som kan plassere en eller flere gjerningsmenn på åstedet, sier Vardøy.

Den siktede 26-åringen er en kjenning av politiet, men det er ikke spesielle saker på hans rulleblad som gjør at han er ekstra interessant i forhold til det brutale drapet på Mentz Dankert Løtvedt.

— Vi ønsker å snakke mer med mannen når det praktisk lar seg gjøre. Det er fortsatt flere spørsmål vi vil ha svar på, sier Vardøy.

Kan bli sjekket ut

Totalt er det nå fire personer siktet i drapssaken. Mye tyder derimot på at siktelsen kan bli frafalt både mot 19 og 20-åringen. Den ene av dem er siktet for å ha inngått forbund om drap, den andre for medvirkning. Påtalemyndigheten har ikke frafalt siktelsen mot de to, men det virker ikke som om de er interessante lenger.

Spørsmålet er nå hva som skjer med den siktede 16-åringen, som har sittet tre uker i varetekt. De siste to ukene har han nektet å forklare seg for politiet etter råd fra sin forsvarer. Bakgrunnen er at man fra den siden har opplevd at politiet har drevet en ensidig etterforskning rettet bar mot 16-åringen. Nå når saken har tatt en ny vending, gikk 16-åringen i nye avhør.

— Han satt i avhør til langt på kveld fredag. Nå i helgen tar vi en pause. Om en uke går fengslingsperioden ut for hans del. Innen den tid håper vi at mye er avklart, sier Vardøy.

— Tror dere enda flere personer kan være involvert i drapet?

— Nå kan vi ikke utelukke noe som helst, svarer lensmannen.

Da den drapssiktede 16-åringen ble fremstilt for tingretten denne uken, fattet retten en beslutning om at han fortsatt skal sitte delvis isolert, og spesielt overfor navngitte personer. Jarle Olsen og Tor Helge Flaten, som er dømt for Åsane-drapet, ble spesielt trukket frem. Vardøy avviser at disse to har noe med drapssaken å gjøre.

— Vi har derimot ønsket at 16-åringen ikke skal ha kontakt med personer han tidligere har hatt som forbilder, sier lensmannen.

For halvannen uke siden uttalte Vardøy til BT at politiet slet med etterforskningen. Den nye vendingen kan tyde på at de jobber i en enda brattere motbakke. Nå krysses fingre for at svarene fra de tekniske undersøkelsene skal gi et gjennombrudd.

— Så langt har vi fått bare negative svar. Det er derimot mange prøver og funn som ikke er ferdig analysert, sier Vardøy.

I helgen tar etterforskerne fri. Tre uker med kontinuerlig arbeid tærer på kreftene. Mandag er det derimot full jobbing igjen.

— Så lenge vi har en uløst sak og en mann sittende i varetekt, blir det jobbet med uforminsket styrke, sier Vardøy.