Forskningsleder Jarle Klungsøyr ved Havforskningsinstituttet sier til Bergens Tidende at de har fått i oppdrag av Kystverket å undersøke om fisk fra området rundt posisjonen der vraket av den tyske ubåten U864 ligger, inneholder kvikksølv. Bakgrunnen for dette er at prøver som før jul ble hentet opp fra havbunnen rundt vraket, inneholdt ekstreme mengder kvikksølv.

Populære fiskeplasser

— Vi har leiet inn en lokal garnbåt som skal sette garn på en hel rekke kjente fiskeplasser i området ved ubåtvraket, sier Klungsøyr.

— Bunnfisk av de artene som både yrkesfiskere og hobbyfiskere vanligvis henter opp av sjøen i dette farvannet, skal sendes til analyse for å se om det er kvikksølv i dem. Det dreier seg om 7 - 8 ulike fiskearter, og vi må ha et stort antall eksemplarer av hver art. Også krabber vil bli undersøkt, sier Klungsøyr.

I går formiddag kom fiskebåten Barstein med fiskeskipper Hans Gåsvær og Endre Storøy, begge fra Solund, til Fedje med nattens fangst.

Nytt forsøk i dag

— nsdag satte vi fire garnlenker med i alt 80 garn i en radius på 2 nautiske mil rundt posisjonen der vraket ligger, forteller Gåsvær.

— Garnene ble satt på samme dybde som ubåtvraket ligger - ca. 150 meters dyp. Da vi dro garnene i går morges, viste det seg at fangsten ikke var så variert som vi hadde ønsket. Vi fikk en god del lyr og torsk, foruten noen eksemplarer av pigghå, havmus, uer, sei, brosme, en breiflabb og 8-10 taskekrabber. Det var ikke eksemplarer av de artene som er ønskelig å få sjekket om det finnes kvikksølvinnholdet i dem. Derfor går vi ut og setter garnene på ny samme sted, sa fiskeskipperen til BT i går ettermiddag.

Prøver av lever og muskel

Fiskefangsten ble tatt imot på kaien på Fedje av to representanter for Havforskningsinstituttet - havforskningstekniker Grete Tveit og overingeniør Kjell Westrheim. De foretar prøvetaking av fiskene. Westrheim forteller til BT at de trenger 20 til 25 eksemplarer av hver av de artene de vil analysere.

— Hvis fisk får i seg kvikksølv gjennom føden, avleires de i musklene og leveren, forteller Westheim.

— Hver fisk blir målt og veiet. Deretter skjærer vi tar vi ut leveren og en bit av en muskel. Prøvematerialet vil bli overlevert til og analysert ved NIFES. Resultatet av analysene vil foreligge om noen uker, forteller Kjell Westrheim.

PRØVETAKING: Havforskningstekniker Grete Tveit og overingeniør Kjell Westrheim tok prøvene fra fiskene.<br/>Foto:HELGE SUNDE