— Søylene fremstår som fremmedlegemer og har ingenting å gjøre på Torgallmenningen, sier kunsthistoriker Per Jonas Nordhagen.

Han er en av ti profilerte fagfolk som i et leserinnlegg i dagens Bergens Tidende tar til orde for fjerning av søylene.

**Les innlegget her:

Vern om byens storstue**

Søylene på Torgallmenningen er igjen aktuelle. Kommunen skal snart vedta om de gamle søylene, som har begynt å forvitre, skal skiftes ut med nye søyler av Bård Breivik.

— Nå er sjansen her, vi kan kvitte oss med søylene en gang for alle, sier Nordhagen. Sammen med blant andre arkitektene Kjell Irgens, Sverre Lied og Øyvind Maurseth håper han at kommunen vil bruke anledningen til å tilbakeføre Torgallmenningen til sitt originale uttrykk - et byrom uten glasstak og søyler.

Skuffet Breivik

Breivik er for tiden i Kina, der han hogger ut en steinblokk på 6x7 meter. Den skal han bearbeide til biennalen i Beijing i juli.

— Jeg forstår ikke kritikken, alle utenfor Bergen synes søylene mine er fine.

— Har du begynt å arbeide med de nye søylene?

— Nei, jeg venter på endelig avklaring fra kommunen, men jeg har tenkt mye på dem. De nye søylene vil bli slankere, vakrere og mer presise enn de gamle. Dessuten vil jeg bruke en annen utskjæringsteknikk, slik at de blir mer stabile enn de forrige.

— Forstår du at disse fagfolkene ønsker å tilbakeføre Torgallmenningen til sitt originale uttrykk?

— Nei, jeg trodde den debatten var utdatert. Det er sikkert disse fagfolkene som har skrevet under kampanjen også. De er middelaldrende hele gjengen, er de ikke?

Anerkjenner kunstneren

Nordhagen er overrasket over Breiviks holdning.

— Utdatert? Er Håkonshallen utdatert bare fordi den ble bygget på en annen tid? De fleste som har skrevet under på dette leserinnlegget anerkjenner Bård Breivik som kunstner. Men akkurat dette oppdraget, å smykke ut Torgallmenningen, burde han ha holdt seg for god til.

Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, har tidligere sagt at hun ønsker å reise nye søyler av Bård Breivik på Torgallmenningen. Nå venter kommunen på en rapport om teknisk utføring og kostnader, før endelig avgjørelse i saken faller.

Hva synes du om søylene? Si din mening her.

FØR: På dette postkortet fra 1960-tallet ser vi «originalversjonen» av Torgallmenningen, uten Breiviks søyler og tilhørende glasstak.
NÅ: Biler og busser er borte vekk, i stedet har Torgallmenningen fått Breiviks søyler med glasstak over.