RUNE VALDERHAUG

Mens arbeidsledigheten når nye høyder her til lands, har jobbene nærmest stått i kø for Braathens-medarbeiderne. Når nesten 200 bakkeansatte må slutte på Flesland i dag, venter nye oppgaver for de aller fleste.

— Ja, midt oppe i alt det tunge og triste er det et fantastisk lyspunkt at 95 prosent av oss har fått nye jobber eller kommet inn ved skoler eller studiesteder. Ansatte i Braathens har vært attraktive på arbeidsmarkedet i Bergen. Våre folk har IT, språk og servicekunnskaper. Det har vist seg å være en viktig kombinasjon av kompetanse i jobbmarkedet. Dessuten har Braathens vært en god merkevare. Også det har hjulpet oss, sier tillitsvalgt Bjørn Barstad til Bergens Tidende.

50 blir på Flesland

I ettermiddag samles de for å ta farvel med både Braathens og hverandre. Over helgen venter nye utfordringer.

— Et femtitall av oss blir værende på Flesland. Det nye bakkeselskapet til SAS, som heter SGS, har ansatt 36 personer fra Braathens. Ca. 15 skal jobbe i det helt nye selskapet Norport på Flesland, som har fått kontrakt på all handling for lavprisselskapet Norwegian. Av disse er 11 eiere i selskapet. Ellers blir vi å finne i reisebyråer, som flyvertinner i Norwegian, bussjåfører i Gaia, bilselgere, og håndverkere. Noen har også valgt å ta videreutdanning, sier Barstad.

Sluttpakker

Om lag 150 av de ansatte har inngått frivillig avtale med Braathens om sluttpakke på inntil 15 måneders lønn.

Barstad selv er blant de få som ennå ikke har skaffet seg ny jobb. Men over helgen begynner også han å snuse på arbeidsmarkedet. Etter lang tid med kamp for andres arbeidsplasser og nedbygging, er også han optimist. Drømmejobben er å få være med å bygge opp noe, sier han.

Føler seg som ofre

Selv om Braathens-folkene gleder seg over å ha vært attraktive på arbeidsmarkedet, er det fortsatt mye bitterhet etter at deres jobber ble ofret til fordel for SAS-ansatte etter at SAS kjøpte opp Braathens og samordner bakketjenestene fra i morgen.

— Vi føler oss blodig urettferdig behandlet. Vi bakkeansatte i Braathens sitter igjen som ofrene etter alt som har skjedd. I dag ser vi klart at SAS hele tiden har stått bak og styrt nedbemanningen i Braathens. Men likevel har vi stått på for selskapet til siste slutt, selv om de siste månedene har vært svært tøffe og helt på grensen av det mange har kunne tåle. Flyene har gått presis, vi har vært lojale og alltid løsningsorienterte. Det fortjener medarbeiderne her på Flesland stor ros for, mener han.

Sliten

Barstad legger ikke skjul på at han er sliten etter å ha slåss for sine kollegers jobber både sent og tidlig.

— Jo, det har vært tøffe tak. Av og til har jeg måttet hente krefter i kjelleren. Frykten for at kolleger over 50 år og med inntil 30 års ansiennitet plutselig skulle stå uten arbeid på grunn av urettferdig behandling, har vært tung. Men støtten fra kollegene har vært fantastisk, og vi har også hatt et greit forhold til kollegene i SAS her på Flesland.