De store bussene kommer på rad og rekke til Landås-skole klokken fra klokken åtte mandag morgen. Små reflekskledde elever fyller samtidig opp skolegården. Stemningen blant elevene stiger når de ser en toetasjes buss parkere ved skoleinngangen. Det kan virke som starten på en stor skoleutflukt, men slik skal hverdagen for Landås-elevene være frem til høsten, når en ny, midlertidig løsning er på plass. 358 elever skal busses til tre ulike skoler. Fra høsten samles de på Ulriken skole frem til en ny Landås skole står klar, tidligst i 2014. ## Bekymret for trafikken

Hele Landås skole ble vedtatt stengt fra og med i dag. Skolen har store fuktproblemer og dårlig inneklima.

Lena Lovise og Victor Pedersen er blant mange foreldre som har fulgt barna sine til skolen hvor bussene plukker dem opp. De er mest bekymret for trafikkavviklingen i den trange gaten hvor barna etter hvert skal gå alene. Simen (6) skal busses til Kringlebotn skole. Lovise (10) busses til Skjold skole.

— Se her ja, dette var akkurat det vi fryktet, sier Victor når han ser en bil kjøre oppå fortauet for å komme forbi en av de store bussene som står parkert.

Foreldrene er blitt frarådet å kjøre barna sine til skolen for å unngå trafikkfarlige situasjoner.

Travel morgen

— Vi får det så travelt om morgenen nå, at mange foreldre nok kommer til å kjøre barna sine til skolen, sier Victor.

For familien Pedersen starter morgenen en halvtime tidligere nå når skolehverdagen er endret for barna.

De venter utenfor skolen til seksåringen er kommet på bussen.

— Det er alt dette kaoset vi har fryktet. Det er jo et så stort antall elever som skal busses. Jeg synes det har vært for mange foreldre som har kjørt hit med barna sine, sier Lena Lovise.

Fremme på Kringlebotn skole står rektor klar for å ta imot de nye elevene. Simens nye klasserom er på skolekjøkkenet.

— Vi håper inderlig de små vil finne seg til rette her. Vi har flyttet våre elever til andre klasserom for at Landås-elevene skal få være samlet. Det blir en spennende dag, sier Olaug Karin Borge.

Migrene og hoste

Lena Lovise og Victor Pedersen er glad for at skolen endelig er stengt. Eldstedatteren har slitt med hoste, allergi og migrene på grunn av inneklimaet på skolen.

— Det er bra at skolen stenger nå, men det gir store ringvirkninger for mange barn og foreldre, særlig for førsteklassingene som nettopp har begynt å føle seg trygge etter et halvt år på skolen, sier moren.

— Har dere tro på en ny Landås skole i 2014?

— Jeg tror ikke noe før jeg får se det. Men nå tør de vel ikke noe annet enn å ordne opp, sier Victor.

Rektor ved Landås skole, Børje Helander, er stort sett fornøyd med trafikkavviklingen fra skolen.

— For å være første dag har det gått over all forventning. Fra og med i morgen skal vi flytte elevene på mellomtrinnet over på andre siden av gaten for å unngå at det blir så mange elever på samme plassen. Vi synes også det var mye biler i gaten samtidig som bussene var der. FAU kommer til å sende ut en ny oppfordring om at foreldrene ikke kjører til skolen eller at de setter elevene av lengre unna, sier Helander.

Elevene selv skal ha hatt en spennende start på dagen, ifølge rektoren.

— De syntes det var kjempegøy, men mente bussturen var litt for kort, sier han.

- KAOS: 358 elever skal busses til tre ulike skoler. Samtidig som de store bussene ankom skolen, var det mange foreldre som kom kjørende med barna. - Det var dette kaoset vi fryktet, sier Lena Lovise Pedersen, som har to barn som er Landås-elever.
RAGNHILD STENVAAGNES
FREMME: Lærer Torunn Hjelmaas tar imot elevene ved Kringlebotn skole.
TOR HØVIK