Det er ennå halvannet år til hurtigruteskip i Jekteviken blir et dagligdags syn, men i går ruvet MS «Trollfjord» ved kaien på Nøstet. Hurtigruteskipet var det første som fikk teste det nye kaiområdet i Bergen, der en moderne hurtigeruteterminal for gods og passasjerer nå skal bygges.

— En milepæl. Dette er et stort løft for havnen og for Bergen., sa havnedirektør Morten Meibom, da byggeprosjektet ble presentert om bord på «Trollfjord» i går.

196 millioner kroner

Mens det gamle anlegget på Dokken ligger midt i et industriområde og mangler fasiliteter for passasjerhåndtering, skal den nye terminalen sørge for at turistene får et langt mer presentabelt førsteinntrykk av Bergen - bare noen minutters gange fra bykjernen.

Det planlagde bygget på 12.000 kvadratmeter til 196 millioner kroner er etterlengtet, både av Bergen og omland havnevesen, hurtigruterederiene, reiselivsnæringen, lokalpolitikerne - og ikke minst passasjerene. Arbeidet med prosjektering, regulering, finansiering og konsolidering har tatt ti år, og ennå er det atten måneder til terminalen står klar.

Terminalen i gul tegl og stein er tegnet av logg arkitektur as og 4B Arkitekter i Oslo. Nybygget skal blant annet romme kjøle-, fryse- og tørrlager på godsavdelingen, og i tilknytning til terminalen skal det bygges parkeringshus for 280 biler.

Nor-Cargo bygger samtidig

Hele havneområdet blir en eneste stor byggeplass det neste året. For Nor-Cargo skal samtidig bygge ny, kombinert bil- og sjøterminal i Jekteviken til 80-90 millioner kroner. Den åpner allerede 15. mai neste år.

— Dette har vi ventet på i ti år. Vi driver veldig tungvint i dag, og er glad for endelig å være i gang, sier regiondirektør Leif-Arne Strømmen.

Også området rundt terminalen skal rustes opp. Både den gamle sjøboden ved Nøstetorget og den gamle gassverkbygningen skal vernes.

NY HURTIGRUTE-HAVN: Slik skal det nye havneområdet se ut, når både hurtigruteterminal og Nor-Cargos bil- og sjøterminal står ferdig neste år. Samlet sum er på over 500 millioner kroner. <br/> ILLUSTRASJON: 4B Arkitekter og logg arkitektur as