Tidlig i høst hadde Eldrid gått ned 60 kilo etter en slankeoperasjon.

— Jeg hadde rett og slett ikke råd til å kjøpe bare nye klær. Dermed startet jeg og min søster en byttering. Det er utrolig givende! Jeg tror ikke jeg har brukt mer enn tusen kroner på klær etter at jeg gikk ned så mange kilo, forteller damen fra Sotra.

Etter hvert som hun fortsetter å gå ned i vekt kan hun bytte ut klærne i bytteringen.

— Smart, ikke sant, sier hun.

Lurer du på hvor plasten vi kaster tar veien? Les her!

Måtte leie lokaler

I går klokken 18 samlet damene seg til byttering igjen, denne gangen i borettslagets felleslokaler i Olsvik. Damene legger sine varer ulike bord. Deretter er det bare å forsyne seg med hva de måtte ønske – helt gratis.

— Da jeg hørte at 20 personer skulle komme, så jeg leide jeg dette lokalet i borettslaget vårt. Det er ikke lett å få plass til så mange personer hjemme, sier Janne Merete Forthun.

Damene har med seg store søppelsekker med klær. Mange har også med seg fat, kopper, pyntegjenstander og sko.

— Se, dette er størrelse 40 og jeg får den på meg. Og jeg som brukte størrelse 58, roper Eldrid glad når hun prøver en vinterkåpe som er lagt ut på ett av bordene.

Posen full

Hilde Hernebäck finner både klær og ting hun kan bruke, en pynteengel til jul er blant det hun innkasserer. Hun er med i bytteringen for første gang.

— Vi kaster altfor mye, jeg synes dette er en veldig god idé. Faren er et jeg tar med meg mer hjem enn det jeg hadde med meg hit, sier hun legger nybyttede varer i en søppelsekk på gangen.

Bossberget vårt veier faktisk over 100.000 tonn.

Eldrid har alltid vært opptatt av bytting og å kjøpe brukt.

-Helt siden datteren min var liten har jeg vært opptatt av dette. Jeg ser ikke poenget med å kjøpe nytt når det finnes så mye fint brukt allerede.

Hun har sett at interessen har økt på i det siste.

— Folk har vært helt ville når jeg har invitert dem med i bytteringen. Dette er både sosialt og nyttig. Vi kaster altfor mye i dag, her gjør vi noe med det, sier hun.

Vil bytte tjenester

De planlegger i fremtiden å bytte tjenester også.

— Kanskje noen kan hjelpe hverandre med alt fra å henge opp lamper til å sitte barnevakt og klippe håret. Dette har vi tro på, sier Eldrid.

I går hentet en frivillig organisasjon klærne og tingene som ble til overs.

— Men det har ikke vært enkelt å gi dem bort. De fleste vil ha det vasket, strøket og levert på døren. Men det kan jeg ikke gjøre når vi har flere søppelsekker med klær som står igjen, sier Eldrid.

Fremtiden i Våre Hender ser at bytteringer er i ferd med å bre om seg i Norge. I Oslo, Bergen og Stavanger har det lenge vært nettbaserte, profesjonelle bytteringer. I disse dager starter det også opp en i Trondheim.

Miljøduellen: Hvem er flinkest til å resirkulere – barnefamilien eller studentkollektivet?

Bytteringene får oppsving

— Om det ikke har eksplodert, så har det økt veldig av små bytteringer. De lever en stund og så forsvinner de igjen. De fleste av dem er ikke registrert noe sted, sier Arild Hermstad, leder i Fremtiden i Våre Hender.

Her er nettsiden til Bergen byttering

Opprinnelig oppsto bytteringer i forbindelse med sviktende økonomi. Det skjedde blant annet i Argentina på 90-tallet. I England og Australia er blitt veldig stort.

Her ser du samlesiden for 1500 bytteringer i 39 land.

— Internasjonalt har det også økt veldig med bytteringer. I Australia en nå en stor konferanse om bytteringer, sier Hermstad.

Men Hermstad tror ikke at bytteringer bare oppstår fordi folk generelt har fått litt dårligere råd.

— I dag er det trendy med brukt. Det er ikke spesielt knyttet til finanskrisen. Samtidig gjør nok finansuroen at bytteringer blir mer attraktivt for flere, sier Hermstad.

Han tror at vi kan få et enda større oppsving av bytteringer fremover.

— De har appell til langt flere enn de tradisjonelle miljøforkjemperne, sier Hermstad.

TORUNN AARØY
TORUNN AARØY
TORUNN AARØY
TORUNN AARØY